Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Vakufska direkcija BiH: Biramo najistaknutijeg dobrotvora za 2013. godinu

Vakufska direkcija BiH: Biramo najistaknutijeg dobrotvora za 2013. godinu

Ove godine u BiH će biti izabran najistaknutiji vakif – dobrotvor u zemlji za 2013. godinu, potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) direktor Vakufske direkcije BiH dr. Senaid Zajimović. Ova nagrada prvi put je uvedena prošle godine.

Na otvaranju Dana vakufa u BiH 22. maja ove godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci komsija će proglasiti humanitarca koji je za potrebe društva iz svog imetka u 2013. godini izdvojio najviše kapitala.

Iz Vakufske direkcije kažu da ovim žele animirati društvo na činjenju dobra.

– Unutar institucije vakufa imamo zapaženo investiranje u dobro, zapaženo izdvajanje svog imetka zarad potreba drugih i usrećivanje drugih. Zbog toga smo se odlučili da na neki način nagradimo onog ko se odluči da dio svog imetka dadne za dobro drugih ljudi – rekao je Zajimović.

On je dodao da pored svih izbora za sportistu godine, raznih izbora za miss, za najmenadžera, Vakufska direkcija želi da postoji i izbor za najhumanijeg čovjeka.

Laureat najistaknutijeg dobrotvora za 2012. godinu pripao je Hamdi Ibreljiću iz Busovače. Između mnogobrojnih dobrih djela koja se pripisuju ovom vakifu karakteristična su izgradnja džamije u Živčićima kod Busovače, vakuf za izgradnju zgrade sjedišta Rijaseta IZ u BiH, te konstantna pomoć Elči – Ibrahim pašinoj medresi u Travniku, piše Patria.

 

nap.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top