Vijesti iz zemlje

Vakufi u Mostaru zablistali novim sjajem: Studentski hotel, vrtić Zemzem, uskoro bazar i hotel

Medžlis islamske zajednice Mostar nakon što je izgradio i otvorio Studentski dom i vrtić uskoro počinje izgradnju modernog tržnog centra i hotela.

S početkom osmanskih osvajanja teritorija Bosne i Hercegovine bilježe se i pojave prvih vakufa i uvakufljenja. Većinu vakifa predstavljale su znamenite ličnosti tog perioda koje su obnašale značajne političke i vojne funkcije u Osmanskoj državi na teritoriji BiH. To su: veziri, paše, begovi, age, zatim gazije, kapetani i drugi. Toponimi brojnih bosanskohercegovačkih gradova rječito govore o tome da je njihov nastanak neodvojiv od prvih vakufa na tom području oko kojih se postepeno razvijala infrastruktura budućih kasaba i gradova. Oduzimanje vakufskog zemljišta, uzurpacija i nacionalizacija vakufa u različitim društveno-političkim sistemima nanijela je nenadoknadivu štetu Islamskoj zajednici i bosanskohercegovačkim muslimanima u cjelini. U Medžlisu islamske zajednice Mostar s ponosom ističu kako su zajedničkim angažmanom sa predstavnicima vlasti nakon agresije uspjeli postojeću vakufsku imovinu vratiti pravom i autentičnom vlasniku. Odluka tadašnjeg predsjedništva Općine Mostar iz 1995. da se sva imovina Islamske zajednice vrati u njeno vlasništvo sve dok se ne donesu zakoni o restituciji bila je presudna, i historijska odluka koja je Medžlisu Mostar omogućila implementaciju velikih i važnih projekata. 

 Dom za studente i turiste

Kada je otvoren Studentski dom u Mostaru prije nešto više od godinu dana građani Hercegovine, naročito studenti, mogli su, napokon, odahnuti. Problemi sa adekvatnim smještajem za brojne studente ovoga kraja su postali stvar prošlosti . Direktor Studentskog doma u Mostaru Almir Duraković ističe kako se ovaj reprezentativni objekat prostire na 5800 metara kvadratnih, ima 6 etaža, od koje su dvije pod zemljom. Objekat raspolaže sa 110 soba, odnosno sa 260 kreveta. Pedeset kreveta je predviđeno da se koristi u turističke svrhe. Studentski dom ima i kuhinju kapaciteta oko 1000 obroka dnevno. Od pratećih sadržaja direktor Duraković posebno izdvaja funkcionalnost mesdžida, čitaonice, fitnes sale, vešeraja, kafeterije, konferencijske sale i restorana koji je otvoren i za sve ostale goste. Cijeli objekat je pokriven sistemom video nadzora, a u Studentskom domu obezbjeđeno je alternativno snabdijevanje električnom energijom u slučaju nestanka struje. Objekat je po riječima direktora Durakovića finansijski održiv i trenutn ostvaruje prihode koji omogućavaju pozitivno poslovanje. 

Nakon Studentskog na redu je Bazar i hotel

Od glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Mostar Salema ef. Dedovića saznajemo da je zemljište na kojem se nalazi sadašnji Studentski dom sačuvano samo nekim posebnim Božijim emerom i čudom od nacionalizacije. 

Opširnije na preporod.com:

Povezani članci

Back to top button