Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Vahid Halilhodžić: BiH je sa drugim timom pobijedila Japan, sa prvim može i Belgiju

Vahid Halilhodžić: BiH je sa drugim timom pobijedila Japan, sa prvim može i Belgiju

vahid-halilhodzic

“Vjerujem da možemo dobiti Belgiju, ali to nije dovoljno za Mundijal. Preostaju nam onda i utakmice baraža. Vjerujem da postoji jedna ogromna želja. Mi smo poznati po inatu, kad nas otpišu, mi onda odigramo kao lavovi, pokažemo prkos i snagu. Motiv je najvažniji i pristup utakmici. Ako to budemo imali, vjerujem u pobjedu. Kvalitet imamo. Nedostajaće Pjanić, ali neko ko zauzme njegovo mjesto, mora da pokaže da je vrijedan reprezentacije. Sjetite se Kirin kupa u Japanu. BiH je došla s rezervnim sastavom i pobijedila i Dansku i moj Japan. Momci su imali motiv i jaku želju za pobjedom. Nadam se da će tako biti i ovaj put, bez obzira što je Belgija jedna od najboljih ekipa na svijetu” govori Vaha u razgovoru za Fudbalski savez BiH.

Trener koji je svaku reprezentaciju sa kojom je radio odveo na Svjetsko prvenstvo kaže da je Belgija jedna od najboljih reprezentacija svijeta. Kako im se onda suprotstaviti:

“Disciplina u igri je najvažnija stvar, naravno uz maksimalno angažovanje igrača svih 90 minuta. Oni su opasna ekipa sastavljena od jakih igrača koji igraju u najboljim evropskim klubovima. Moguće je da će nam prepustiti inicijativu i tu ne smijemo upasti u zamku i zaboraviti na odbranu. Biće jako važno kako ćemo taktički odigrati, kako ćemo paziti na njihove važne poluge, hoćemo li ih pritisnuti, dobiti sredinu terena, zatvoriti krila, kako ćemo se kretati… Siguran sam da Mehmed Baždarević zna kako treba igrati, ali je važno da igrači sprovedu sve trenerove zamisli u djelo. Važno je kako će se postaviti i da li mogu biti koncentrisani svih 90 minuta.”

Halilhodžić je svjestan pod kakvim pritiskom su igrači i stručni štab jer je i sam bio u sličnoj situaciji prije susreta s Australijom koji je odlučivao o putniku na Mundijal:

“Jako je bitna atmosfera u svlačionici, da igrači budu dovoljno opušteni, ali opet pod jednim pritiskom koji će biti pozitivan. Igraće se fudbal i nakon Belgije, to je valjda jasno. Nije kraj svijeta ni ako se izgubi. Jasno je da bi pobjeda odjeknula pozitivno, da bi dalo energiju i zamah ekipi i selektoru, posebno bi javnost oduševljeno dočekala pozitivan rezultat. Igračima je važno da ih se u ovoj situaciji pusti na miru, da nema nekog vanjskog uticaja, da mogu razmišljati o protivniku. Nije ovo utakmica koja odlučuje o direktnom plasmanu na Svjetsko prvenstvo, ali je važna jer daje nadu da se može s pobjedom proći u baraž.“

Da li nam je prednost ili nedostatak što igramo na Grbavici?

“Grbavica je lijep stadion, gdje osjetiš atmosferu, tribine su uz teren. Kad se sjetiš ko je sve igrao tu, naježiš se. Volim Grbavicu jer je pravi fudbalski stadion. Sigurno su igrači navikli na Zenicu, ali mislim da je bitno da osjete energiju s tribina. Džeko je tu počeo karijeru, sigurno ima motiv da na svom stadionu postigne gol i pobjedi. Igraš u novom ambijentu, imaš motiv da uspiješ, vjerujem da će stadion Grbavica izazvati pozitivne vibracije kod igrača. Ne trebaju igrači razmišljati hoće li im publika u Sarajevu zviždati. Oni treba da znaju, da ako se boriš i ako ostaviš srce na terenu, publika će to prepoznati i oni će te nagraditi aplauzom bez obzira na rezultat. Tako je svugdje u svijetu pa tako i na Grbavici. Samo neka igrači daju svoj maksimum i onda će te i sreća nagraditi. Ja sam optimista i ja vjerujem, da uz sve ovo što sam prethodno rekao možemo do pobjede“. zaključuje razgovor za FS BiH Vahid Halilhodžić.

Reprezentacija.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top