Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Uzvratna posjeta istanbulske delegacije Sarajevu: Obilazak Vodovoda, GRAS-a i Rada

Uzvratna posjeta istanbulske delegacije Sarajevu: Obilazak Vodovoda, GRAS-a i Rada

Povod uzvratnoj posjeti delegacije Istanbula, koju predvodi vijećnik i savjetnik istanbulskog gradonačelnika Ismail Hakki Turunc, je saradnja u oblasti proizvodnje električne energije od deponijskog gasa i zbrinjavanja otpada, unapređenje sistema vodosnabdijevanja i bolja organizacija javnog prijevoza

  Delegacija Grada Istanbula u Sarajevu danas će posjetiti kantonalna javna komunalna preduzeća i bliže se upoznati s problemima s kojima se ova preduzeća suočavaju na prostoru Kantona Sarajevo (KS), javlja Anadolu Agency (AA).

Povod uzvratnoj posjeti delegacije Istanbula, koju predvodi vijećnik i savjetnik istanbulskog gradonačelnika Ismail Hakki Turunc, je saradnja u oblasti proizvodnje električne energije od deponijskog gasa i zbrinjavanja otpada, unapređenje sistema vodosnabdijevanja i bolja organizacija javnog prijevoza.

Delegacija, u kojoj su se nalazili i generalni direktori istanbulskih komunalnih preduzeća iz ovih oblasti, sastala se sa premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem, ministrom stambene politike KS Čedomirom Lukićem, ministrom komunalne privrede i infrastrukture KS Senadom Hasanspahićem, ministrom saobraćaja KS Mujom Fišom i ministrom finansija KS Jasminom Halebićem, kao i direktorima sarajevskih javnih komunalnih preduzeća.

Direktori javnih komunalnih preduzeća predstavili su trenutno stanje u oblastima pružanja komunalnih usluga i ukazali na najveće probleme s kojima se suočavaju.

“Uvjerili smo se, prilikom naše nedavne posjete gradu Istanbulu i susreta sa njegovima gradonačelnikom Kadirom Topbasem, kako je Istanbul postao jedan od lidera u uređenju i organizaciji pružanja komunalnih usluga. Za nas je vrlo važno što su u potpunosti spremni da nam pruže saradnju i pomoć, što dokazuje i ova današnja posjeta”, istakao je premijer KS Dino Konaković i  još jednom se zahvalio na  doniranim autobusima za javni gradski prijevoz, kao i na najavljenoj novoj donaciji autobusa.

U toku današnjeg dana, prilikom posjete preduzećima ‘Vodovod i kanalizacija’ (KJKP ViK), KJKP Rad i KJKP GRAS stručni dio tima turske delegacije će se bliže upoznati sa stanjem i problemima s kojima se suočavaju ta preduzeća.

Šef istanbulske delegacije Ismail Hakki Turunc izrazio je nadu i očekivanja da će se naći način podrške i pomoći u poboljšanju organizacije komunalnih preduzeća i pružanju njihovih usluga građanima Sarajeva.

Za jaču povezanost i saradnju Kantona Sarajevo i Grada Istanbula velika zasluga ide Fondaciji BIGMEV, koja razvija i promiče saradnju između Bosne i Hercegovine i Turske u oblastima privrednog i društvenog razvoja.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top