Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Uzorni život našeg Poslanika Muhammeda, a.s.,

Uzorni život našeg Poslanika Muhammeda, a.s.,

U svakom trenutku Poslanikovog života nalaze se veoma lijepi primjeri za vjernike. Njegova obraćanja ashabima, šale, ljubav i pažnja prema djeci, njegov pravedan, obziran i pažljiv odnos prema ženama, njegova ljubaznost, razdraganost, saosjećajnost i privrženost muslimanima značajni su primjeri uzornog morala i idealnog insana.

Poslanik, a.s., je bio ljubazan i preporučivao je ljubaznost

Zbog svog imana, a i zbog svog uzornog morala, uvijek je bio ljubazan i imao jedan prisan nastup. Ovu Poslanikovu odliku ashabi su isticali na sljedeći način:

Alija, r.a.: „To što je bio vedrog lica i što se prema svima odnosio ljubazno, učinili su ga gotovo ocem naroda. Pred njim i u njegovim očima svi su bili jednaki.“

„Allahov Resul je među narodom bio najveseliji i onaj koji se najviše smiješio.“

„Vi svojim imecima ne možete usrećiti druge, vi ćete ih zadovoljiti ljubaznošću i lijepom naravi.“

Poslanik se šalio sa ashabima i smijao se skupa sa njima

Kao što se može razumjeti iz doživljaja koje prenose ashabi, Resulullah se često šalio i sa svojom porodicom, a i sa svojim ashabima, smijao se na njihove dosljetke i davao im lijepa imena ili nadimke. 

Preporuke koje je, u pogledu šale, Pejgamber, a.s., davao ashabima možemo ovako rezimirati:

„Ja se šalim, ali govorim samo ono što je istina.“

„Ne prepiri se sa svojim bratom i ne šali se sa njim ismijavajući ga.“

„Teško onome koji laže da bi drugoga nasmijao!“

„Jedan rob ne može biti dobar vjernik sve dok ne prestane lagati pa makar to bilo i u šali i sve dok ne napusti raspravljanje pa makar i bio u pravu.“

 Poslanikove preporuke o pitanju ljubavi

Jedno od najbitnijih pitanja nad kojim se Pejgamber specijalno zadržavao je da se, bez ikakvih interesa, vjernici međusobno vole jednom iskrenom ljubavlju i da jedni prema drugima ne gaje loše emocije kao što su mržnja, ljutnja i ljubomora. Neki Pejgamberovi hadisi o ljubavi, prijateljstvu i bratstvu su sljedeći:

„Ono što želi za sebe, vjernik to želi i za svog brata.“

„Darivajte se međusobno i volite. Jedni drugima poklanjajte hranu. To će prouzrokovati širinu u vašoj opskrbi.“

„Ne zavidite jedni drugima, ne mrzite jedni druge, ne govorite ružne riječi jedni drugima, ne okrećite leđa jedni drugima, ne klevećite se međusobno iza leđa. Allahovi robovi budite braća.“

Pejgamberova nježnost i pažnja prema djeci

Pejgamber se veoma blisko zanimao kako za svoju djecu i unučad, tako i za djecu svojih ashaba; dijelio je svoje savjete, zanimao se, pa čak ih i sam usmjeravao od njihovog rođenja do nadijevanja imena, od zdravlja do povećanja znanja. Ashabi su prenijeli kako je Pejgamber mazio djecu, kako se brinuo o njima i kako se igrao sa njima. Neka od tih predanja su sljedeća:

Enes, r.s: „Resulullah, a.s., je bio onaj koji je prednjačio u šaljenju sa djecom.“

El Berr'a, r.a.: „Vidio sam Poslanika, s.a.v.s., dok mu je Hasan bio na ramenima…“

Ebu Hurejre: „Biti blag prema djeci bio je jedan od običaja Allahovog Resula. Kada se vratio sa jednog putovanja, njega su dočekala djeca. Resulullah je stao i naredio ashabima da podignu djecu, oni su jedno podigli  ispred Poslanika, a jedno na zadnji dio sedla, a neka su i sami uzimali na svoju tegleću stoku.“

„Toliko je bio prisan sa djecom da je, kada je jednom ugledao djecu koja su se takmičila, trčao zajedno sa njima kako bi se približio njihovoj radosti.”

Za Akos.ba izdvojila i priredila: Adela Kukić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top