Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Uzgoj “suhog zlata” hit u Hercegovini: Litar ulja od smilja košta i do 1.800 eura

Uzgoj “suhog zlata” hit u Hercegovini: Litar ulja od smilja košta i do 1.800 eura

Organski uzgoj smilja i proizvodnja eteričnih ulja vrlo su unosan posao na koji se odlučuje sve veći broj Hercegovaca

Litar ulja košta i do 1.800 eura, a uglavnom se plasira u inostranstvo. Otkupna cijena kilograma sirovog smilja kreće se od 4,70-5,20 KM.

Za plantažni uzgoj smilja, najčešće se uzima sjeme ove biljke iz prirode. Tim putem pa u proizvodnju sadnica, uzgoj nasada i izradu eteričnog ulja krenuo je i Tomislav Zelenika iz Jara pokraj Širokog Brijega.

“Svi mi počnemo s nekom računicom pa evo prvi i ja, koliko se zaradi od kila, koliko se to kreće, ali to je pogrešno. Posla ima dosta, najveći je posao u održavanju nasada spriječavanje korova”, otkriva Zelenika.

Prema podacima Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, u Hercegovini ima 500 hektara zasada smilja, a tendencija je daljnjeg širenja.

Hercegovačka zemlja oduvijek je plodonosna za uzgoj brojnih poljoprivrednih kultura koje niču gotovo kao iz kamena. Tako je i sa smiljem tzv. novim suhim zlatom.

“Treće godine biljka dođe na puni rod, ima ono prinosa i prve i druge godine, ali je to puno manje. Znači treću godinu trebao bi biti prinos po stabljici, po sadnici pola kilograma u jednoj žetvi, s tim da postoje dvije žetve, šesti i deveti mjesec”, dodaje Zelenika.

U počecima je bilo potrebno i po 1.000 kilograma smilja za litar eteričnog ulja.

“Kupovinom novih uređaja za destilaciju, to piše u našim brošurama, mi smo to spustili negdje na 600-800 kg ovisno o kvaliteti smilja. Čak imamo informacije da su nabavljeni novi uređaji koji imaju veći aranžman iskorištavanja ispod 500 kg za litar ulja”, tvrdi Marko Ivanković, direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar.

Proizvodnja eteričnih ulja obavlja se u destilatoru korištenjem procesa destilacije vodenom parom. A proizvođači svoja eterična ulja od smilja mogu ispitati u laboratoriju Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar.

“Naši djelatnici su obučeni za ispitivanje eteričnih ulja, obuku je izvršio Institut iz Beograda Josip Pančić, čuveni instutut iz Beograda za ljekovito bilje, tako da naši proizvođači više ne moraju nositi uzorke u Beograd”, ističe Ivanković.

Ne čudi veliko zanimanje za uzgoj smilja, kada se u obzir uzme činjenica kako je cijena njegova eteričnog ulja od 1.500 do 1.800 eura za litar i 200, koliko ima u kilogramu ulja. A tržište je u potpunosti inostrano – Evropska Unija, Sjedinjene američke države i Rusija.

N1

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top