Moj vrtU Fokusu

UZGOJ SIBIRSKOG LIMUNA-Poncirus trifoliata

Sibirski limun vodi porijeklo iz centralne Kine i Koreje,a već vijekovima je kultivisan u Japanu.Naziv Sibirski limun je dobio po svojoj otpornosti na veoma niske temperature do čak – 30 C.Njegov uzgoj je moguć i u Bosni i u uslovima umjereno-kontinentalne klime.Nazivaju ga još i trolisna naranđa,kineska ili japanska naranđa.

Plodovi Sibirskog limuna su prilično kiseli i gorki,ali ipak jestivi.Plodovi izgledaju kao mali limuni,prečnik ploda je 3-4 cm i okruglog su oblika.Veliku većinu ploda čine sjemenke.Plodovi se mogu koristiti kao začin raznim jelima,u sušenom ili mljevenom stanju.Od njih se može napraviti čaj ili fini đem.

Sibirski limun dostiže visinu oko 4-5 m.Razlika između njega i citrusa je u tome što je Sibirski limun listopadno drvo.Cvjeta u proljeće,prije listanja.Njegovi cvjetovi su bijele boje,veoma mirisni.Veličina cvjetova je 3-5 cm.

Postoji i patuljasta vrsta ovog drveta,čiji je rast do 2,5 m,a može se gajiti i kao bonsai drvo.

Ova biljka pretežno se uzgaja kao dekorativna i ljekovita.Veoma lijepo izgleda u bašćama,a koristan je zbog visokog sadržaja vitamina C.

Plodovi sibirskog limuna koriste se u orjentalnoj medicini,u vidu lijeka protiv raznih vrsta alergija,neki od njihovih sastojaka pomažu i u mršavljenju i u liječenju želuca.Plodovi Sibirskog limuna imaju i antivirusnu primjenu.

Ukoliko mu pružimo određenu njegu on može biti i veoma lijepa ukrasna,raskošna sobna biljka.

Njega Sibirskog limuna

Zalivanje ljeti treba biti redovno u umjerenim količinama, hraniti ga đubrivom za Citruse i iznositi ga na vazduh ukoliko je u zatvorenom prostoru. Takođe limun obožava da se tušira. Zimi mu mogu otpasti listovi, ali to je normalna pojava.

Orezivanje se vrši u proljeće, ali čim to obavimo, u kratkom vremenskom periodu izrašće nove grančice i obrazovaće lepu žbunastu krunu.

Za akos. ba :Saima Trako-Silajdžić, dipl.ing.polj.voćarstva i vinogradarstva

Telefon:061 469 971; E-mail:[email protected]

Povezani članci

Back to top button