Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Uz nove tehnologije EZ iz Busovače zaposlio 30 radnika

Uz nove tehnologije EZ iz Busovače zaposlio 30 radnika

Zahvaljujući znanju, te odgovornom poslovanju i realizaciji projekata, porodična firma EZ iz Busovače, uz značajno proširenje kapaciteta, osigurala je i novih 30 radnih mjesta, izvještava Federalna televizija.

– Mi smo iskoristili pozive Evropske banaka za obnovu i razvoj preko komercijalnih banaka u BiH u pet krugova čime nam je omogućen pristup novim tehnologijama na polju plastike i hemije, kaže Mahir Mujić, direktor firme EZ Buusovača.

Za prolazak na konkursima, potrebno je ispunjavanje strogih uvjeta među kojima su primarni ekološki standardi, što verificira neovisna komisija nakon čega Evropska banka uplaćuje sredstva koja su ustvari grant,a njihova visina razlikuje se od projekta do projekta.

Saradnja s Evropskom bankom bila im je vjetar u leđa, pa su izgradili dvije nove hale te kupili mašine za proizvodnju gajbi.
Nova ulaganja osigurala su upošljavanje 30 radnika, koji nakon završenog školovanja ovdje nastavljaju svoje cjeloživotno učenje.

– Napravili smo veliki iskorak imajući u vidu da su ovo procesi gdje ljudi manje učestvuju, mašine uglavnom rade, tako da smo proizvodnuju maltene udvostručili, objašnjava Mujić.

Svi ovi projekti značajno su doprinijeli povećanju izvoza, ali stvarne efekte uloženog tek očekuju.

indikator.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top