EkonomijaKupujmo domaće i halal

Uvoz konditorskih proizvoda u BiH devet puta veći od izvoza

Uvoz konditorskih proizvoda u BiH skoro devet puta je veći od izvoza, a za 11 mjeseci ove godine uvezeni su slatkiši u vrijednosti od 206,3 miliona maraka.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, uvezena su 25,4 miliona kilograma slatkiša, dok su istom periodu izvezena 4,2 miliona konditorskih proizvoda vrijednih 23,8 miliona KM.

Tokom prošle godine, BiH je za 11 mjeseci uvezla 22,9 miliona kilograma slatkiša, “teških” 183,2 miliona maraka.

BiH je tokom ove godine uvezla 5,7 miliona kilograma bombona i šećernih slatkiša, gumenih i žele slastičarskih proizvoda, karamela, bijele čokolade, proizvoda prevučenih šećerom, te žvakaćih guma. Takođe, za 11 mjeseci uvezeno je i 19,6 miliona kilograma punjenih i nepunjenih čokolada, čokolada sa žitaricama, voćem i orašastim plodovima, čokolade različitih oblika i dimenzija, kao i čokoladnih namaza i praškova koji sadrže kakao.

Ekonomista Zoran Pavlović kazao je za Glas Srpske da je osim firmi, koje se bave proizvodnjom raznih namirnica za svakodnevnu ishranu, znatno uništena i domaća proizvodnja slatkiša.

– Mi kao narod imamo tradiciju u konzumiranju slatkiša, ali žalosno je što smo ugasili mnoge fabrike koje su bile osnov konditorske proizvodnje u BiH – rekao je Pavlović. Objasnio je da su postrojenja konditorskih i keksarskih proizvoda veoma skupa, a da su proizvodi relativno jeftini te da takve investicije treba da se “isplate” na neki duži rok, pa se ljudi zbog toga teško upuštaju u te poslove.

– Svi problemi koje imaju naši proizvođači i odsustvo zaštite domaće proizvodnje, doveli su do toga da je mnogo lakše uvesti iz inostranstva pa prodati, nego proizvesti pa izvesti – kazao je Pavlović.
Dodao je da se povećanje uvoza i u odnosu na lani ne može uzimati zdravo za gotovo.

– Prošla godina se ne može uzimati kao referentna jer je u jeku pandemije mnogo država bilo zatvoreno, a život je sada opet počeo normalno da funkcioniše, što je i najveći razlog povećanja uvoza konditorskih proizvoda – kazao je Pavlović.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH je za 11 mjeseci ove godine uvezla 16,3 miliona kilograma medenjaka, keksa i vafli u vrijednosti od 85,8 miliona KM. Istovremeno, BiH je izvezla 15,7 miliona kilograma tih proizvoda, vrijednih preko 53 miliona KM.

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button