Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Usvojena Odluka o refundiranju sredstava za medicinski potpomognutu oplodnju u Kantonu Sarajevo

Usvojena Odluka o refundiranju sredstava za medicinski potpomognutu oplodnju u Kantonu Sarajevo

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo će refundirati sredstva za maksimalno dva pokušaja medicinski potpomognute oplodnje za jedan bračni par. Po ovoj odluci, pravo na liječenje neplodnosti imaju žene koje se liječe od neplodnosti, koje nisu rađale i žene do navršenih 37. godina života.

Neplodnost, nemogućnost postizanja trudnoće nakon godinu dana redovnih spolnih odnosa, velik je zdravstveni problem stanovništva. Više od 17 posto parova ili svaki šesti par u našoj zemlji suočen je s dijagnozom neplodnosti.

Medicinski potpomognuta oplodnja predstavlja niz metoda koje se koriste u liječenju neplodnosti jednog ili oba partnera. Njima se liječi 70 do 80% svih uzroka neplodnosti, ali primjenjuju se tek onda kada su sve ostale metode liječenja neuspješne.

Pravo na liječenje, na teret Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo, imaju muškarac i žena koji žive u bračnoj zajednici. Odlukom se propisuje da osiguranici ZZO KS imaju pravo na dva pokušaja liječenja vantjelesnom oplodnjom (IVF), i to u iznosu od 4.000 KM za prvi i 2.000 KM za drugi pokušaj.

Bahceci centar u Bosni i Hercegovini već pet godina pruža usluge medicinski potpomognute oplodnje i do danas su pomogli da na svijet dodje preko 450 zdravo rođenih beba. No kako ističu, budućim roditeljima koji se suočavaju s problemom neplodnosti će sada biti znatno lakše ući u postupak.

“Svi parovi sa prebivalištem u Kantonu Sarajevo, a koji su postupak potpomognute oplodnje započeli nakon 26.09.2016. godine u našem centru, imaju pravo na refundaciju troškova od strane ZZO KS,” kazao je Irfan Lazović, izvršni direktor Bahceci centra za ginekologiju, neplodnost i vantjelesnu oplodnju.

“Vantjelesna oplodnja je nekad jedini način za parove koji pate od neplodnosti da ostvare potomstvo, ali nažalost mnogi parovi do sada nisu bili u mogućnosti da snose troškove koje iziskuje postupak vantjelesne oplodnje,” zaključuje Lazović, iskazujući zahvalnost Ministarstvu zdravstva KS i ZZO KS u ime svih parova koji se suočavau s problemom neplodnosti, a koji danas mogli ostvariti pravo na refundaciju troškova.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije Bosna i Hercegovina je jedna od šest zemalja svijeta s najnižom stopom plodnosti, koja iznosi 1,2 djeteta po ženi. Donošenje ove Odluke od izuzetnog je značaja za sve građane jer osigurava ostvarivanje potomstva za parove koji se suočavaju s problemom neplodnosti, ali i reguliše pravo na reproduktivno zdravlje koje predstavlja dio općih ljudskih prava.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top