Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Usvojen Budžet Općine Novi Grad Sarajevo za 2018. godinu u iznosu od 41.879.000 KM

Usvojen Budžet Općine Novi Grad Sarajevo za 2018. godinu u iznosu od 41.879.000 KM

Općinsko vijeće Općine Novi Grad Sarajevo usvojilo je na današnjoj sjednici Budžet za narednu godinu u rekordnom iznosu od 41.879.000 konvertibilnih maraka.

Gotovo polovina Budžeta, tačnije 19.490.000 konvertibilnih maraka bit će usmjerena u kapitalne izdatke. Sa povećanjem budžeta, povećani su i iznosi sredstava za rekonstrukciju cesta, krovova, pješačkih staza, javne rasvjete i drugih infrastrukturnih projekata.

U rekonstrukciju, održavanje, popravku ulica i lokalnih puteva, trgova i mostova planirana su 2.330.000 KM, dok je za realizaciju projekata u oblasti vodovodne i kanalizacione mreže planiran 1.430.000 KM.

Također, izdvojena su značajna sredstva za dovršetak izgradnje sportske sale u Dobroševićima i škole na Aneksu, početak izgradnje sportske sale i pratećih objekata uz školu „Umihana Čuvidina“ i mnoge druge projekte koji se realiziraju.

Ovakav budžet, koji je usvojen dvotrećinskom većinom, pozdravila je većina vijećnika istakavši da će omogućit efikasnu relizaciju projekata i nastavak razvoja Novog Grada kao i prethodnih godina.

„Radi se o rekordnom iznosu Budžeta u poslijeratnom periodu, koji nikada  do sada nije bio planiran u tom iznosu. Posebno je značajno da Općina nema nikakvih kreditnih zaduženja i u potpunosti su planirani prihodi Općine Novi Grad, naročito onaj dio koji Općina sama prikuplja u oblasti općinskih naknada (oko 10 miliona konvertibilnih maraka), čime je Novi Grad, kada su u pitanju općine u Sarajevu, ali i cijeloj BiH u samom vrhu. Sve dok budemo imali ovakav Budžet moći ćemo da mijenjamo lice Novog Grada“, izjavio je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

Oko 25 posto budžetskih sredstava bit će usmjereno u projekte kao što su stipendiranje učenika, studenata i sportista, podršku boračkoj populaciji, pomoć u liječenju teško oboljelih građana, a od iduće godine Općina će pomoći i vantjelesnu oplodnju građana koji su u stanju te potrebe. Prilikom odabira korisnika uzet će se u obzir socijalna situacija onih koji budu aplicirali.

Kao i prethodne dvije godine i ove godine Općina će obradovati penzionere sa najnižom penzijom. Za tu namjenu izdvojeno je 575.000 KM, tako da će penzioneri uz januarasku penziju od Općine dobiti po 50 KM.

„Već treću godinu uspijevamo da izdvojimo sredstva za simboličnu pomoć penzionerima sa najnižom penzijom. Nadam se da će u narednom periodu penzije ukupno moći da rastu, kako bi prestala potreba da Općina na ovaj način pomaže naše najugroženije stanovnike“, istakao je načelnik Efendić.

Od značajnijih infrastrukturnih projekata koje će Općina nastaviti realizirati i u narednoj godini je IX transverzala, najveći dio sredstava planirana je za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a narednih dana očekuje se potpisivanje ugovora za izgradnju mosta preko željezničke pruge.

Kada je u pitanju izgradnja bazena na Dobrinji, u Budžetu za 2018. godinu, za realiziaciju ovog projekta planirana su sredstva u iznosu od 1,6 miliona KM. Za podršku ovom projektu Kanton Sarajevo izdvojio je oko milion maraka, a Općina blizu 600.000 KM, saopćeno je iz Press službe Općine.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top