Vijesti iz zemlje

Ustavni sud BiH: Pripadnicima OS prekršeno pravo na nošenje brade

Pripadnicima OS prekršeno pravo na privatni život i slobodu vjere

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je donio odluku u kojoj se kaže da vojnici u Oružanim snagama Bosne i Hercegovie imaju pravo nositi bradu.

Inače, u sklopu predmeta (U 9-21) zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegocine Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti člana 12 st. (2) i (4) Pravila službe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine broj 06-02-3-4958/12, odnosio se i na to da se pripadnicima Oružanih snaga Biosne i Hercegovine omogući nošenje hidžaba osim brade, a u skladu s običajima vjernika islamske vjeroispovijesti. Lider SDA zahtjev za ocjenu ustavnosti uputio je nakon što je Sud Bosne i Hercegovine odbacio tužbu pripadnice OS Bosne i Hercegocine Emele Mujanović protiv Ministarstva odbrane, koja je smatrala da je diskriminisana zato što joj nije dozvoljeno da nosi hidžab.

U (9 -21) – Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti člana 12. st. (2) i (4) Pravila službe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, utvrdio da osporene odredbe citiranih pravila nisu u skladu s relevantnim odredbama Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije. Slijedeći svoju praksu iz predmeta broj U 8/17, Ustavni sud je u ovom predmetu zaključio da su apsolutnom zabranom nošenja brade vojnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegocine dok su u službi i u uniformi prekršeni pravo na privatni život i pravo na slobodu vjere zagarantirani Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom – navedeno je nakon današnje sjednice ovog suda.

Ustavni sud je razmatrao i (U 11-21) zahtjev Aljoše Čampare, federalnog ministra unutrašnjih poslova, upućen Sudu da u skladu sa članom 8.8 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine  pokrene proceduru utvrđivanja privremene (ne)sposobnosti Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine za vršenje funkcije koju obavlja.

U 11/21 – Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Aljoše Čampare, ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, kojim je tražio da Ustavni sud pokrene proceduru utvrđivanja privremene (ne)sposobnosti Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za vršenje funkcije koju obavlja, u skladu sa članom 8.8. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, odbio navedeni zahtjev zbog nenadležnosti Ustavnog suda za odlučivanje – istakli su iz ovog suda.

Kako je objavljeno na službenoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, plenarno zasjedanje je počela svečanom izjavom novoimenovanog međunarodnog sudije Ledija Biankua, koji je na toj funkciji naslijedio Tudora Pantirua. Ledi Bianku je bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava i vanredni profesor na Univerzitetu u Strazburu u Francuskoj, a bio je i član Venecijanske komisije Vijeća Evrope za demokratizaciju.

Ustavni sud je raspravljao i o zahtjevu Borjane Krišto, predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u vrijeme podnošenja zahtjeva, za ocjenu ustavnosti člana 9. stav (1), člana 10. stav (4) i člana 11. stav (1) tačka b) Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine. Odluka u ovom predmetu će biti donesena na nekoj od narednih plenarnih sjednica.

Ustavni sud je na sjednici donio i rješenje kojim je utvrdio da Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije (Komisija) nije izvršila Djelomičnu odluku Ustavnog suda broj U 16/20 od 16. jula 2021. godine.

– Na zahtjev Komisije, ovim rješenjem Ustavni sud Bosne i Hercegovine je produžio rok Komisiji za izvršenje navedene odluke Ustavnog suda  za daljnjih šest mjeseci od dana dostavljanja ovog rješenja. Dalje, navedenim rješenjem je naloženo Sudu Bosne i Hercegovine da preduzme mjere s ciljem hitnog rješavanja spora koji se vodi pod brojem SI 3 U 041293 21 Fp protiv rješenja o imenovanju Zajedničke komisije za rješavanje spornih pitanja između Bosne i Hercegovine i RS u vezi s dodijeljenim koncesijama. O odluci o privremenoj mjeri u ovom predmetu Ustavni sud Bosne i Hercegovine će odlučivati sutra – navedeno je nakon današnje sjednice.

Podsjećamo da je, prema najavama medija, Ustavni sud trebao odlučivati i o hidžabu. Međutim, kako je rečeno za Preporod.info, Ustavni sud nije danas odlučivao o hidžabu niti je to bio predmet zahtjeva, nego o pravu vojnika na nošenje brade.

Sutra se sjednica Ustavnog suda završava nakon koje će biti saopćenje Ustavnog suda o donesenim odlukama.

Advokat Kovačević: Odluka koju je Ustavni sud donio ide u prilog Emele Mujanović

Emir Kovačević, advokat Emele Mujanović, komentarisao je odluku Ustavnog suda i objasnio je da se odluka koju je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio jučer odnosila samo na bradu, a da nije obuhvatila hidžab.

– Emelin slučaj o hidžabu je obuhvaćen drugom apelacijom, za koju još nije donesena odluka. Mi još čekamo. Odluka koja je jučer donesena je jako dobra, ide u prilog Emele Mujanović. Ne možete nešto dozvoliti pripadnicima, a istu stvar ne dozvoliti pripadnicama, to bi bila jasna diskriminacija na osnovu spola – naveo je on.

Kovačević je naglasio da je odluka Ustavnog suda o bradi veliko ohrabrenje za muslimane u Bosni i Hercegovini, ali i inače za sve građane koji žele da se poštuju njihova ljudska prava.

– Primijetio sam da se Ustavni sud pozivao na odluku Granične policije, o nošenju brade, a učestvovao sam u izradi i te apelacije. Tad je apelaciju podnio Safet Softić i tada je utvrđena povreda prava na slobodu vjere. Pozdravljam ovu odluku, nazire se svjetlo na kraju tunela. Ovo ohrabruje građane da se bore za svoja prava. Što se tiče Emele Mujanović, uvjeren sam da će uspjeti u svojoj borbi. Nadamo se najboljem, naravno – poručio je advokat Emir Kovačević.

preporod.info

Povezani članci