Vijesti iz svijeta

Ustavni sud Austrije: Neustavna zabrana nošenja marame u osnovnim školama

- Austrijski sud donio je odluku da je zabrana o nošenju marama u osnovnim školama neustavna te da krši prava na slobodu izražavanja, religije, i slično...

Ustavni sud u Austriji donio je odluku da je neustavna zabrana o nošenju marama u osnovnim školama koju je u maju 2019. usvojila administracija kancelara Sebastiana Kurza, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Ustavnog suda u Austriji Christoph Grabenwarter na press konferenciji je saopćio odluku u vezi sa zabranom pokrivanja glave u skladu s vjerskim pravilima ili simbolima u osnovnim školama, koja je u javnosti poznata kao zabrana nošenja marame.

Grabenwarter je kazao kako je donesena odluka o ukidanju zabrane o maramama u osnovnim školama koja na snagu stupila 2019., jer je protivna principu jednakosti propisanim zakonom o obrazovanju.

Grabenwarter navodi kako bi djeca muslimani mogla biti diskriminirana u obrazovnom sistemu, te da bi mogla umanjiti šanse da djevojčice muslimanke pohađaju školu, što bi u budućnosti moglo dovesti do njihovog odbacivanja od strane društva.

Kazao je i kako bi zabrana vjerske odjeće samo muslimanima u obrazovnom sistemu moglo dovesti do stigmatizacije.

Ustavni sud je naveo kako smatraju da vjerska odjeća u školama neće dovesti do sukoba u obrazovnom sistemu, kao što tvrde vlasti te da je zabrana odjeće koju nose muslimani protivna zakonu o obrazovanju.

Grabenwarter navodi i kako se zabrana o odjeći muslimana ne podudara s principom nepristranosti ustava, te da činjenice na kojima su vlasti bazirale zabranu nisu objektivne.

”Da sumiramo, zabrana, krši pravo na vjersku slobodu, pogled na svijet, mišljenje, princip jednakosti što je određeno 43. paragrafom zakona o obrazovanju”, kazao je predsjednik Ustavnog suda.

Naveo je i kako je implementacija odluke Ustavnog suda o poništavanju zakona koji predviđa zabranu nošenja marame, zakonska obaveza austrijskog kancelara Sebastiana Kurza. Dodao je i kako je Ministarstvo obrazovanja donijelo odluku o snošenju sudskih troškova porodice koja se sudu obratila u vezi sa zabranom.

Akos.ba

Povezani članci