Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Uspješni bh. studenti budućeg turskog premijera Ahmeta Davutoglua: On nam je bio životna vodilja!

Uspješni bh. studenti budućeg turskog premijera Ahmeta Davutoglua: On nam je bio životna vodilja!

Bivši studenti profestora Ahmeta Davutoglua, kandidata za premijera Republike Turske, za vrijeme studija u Maleziji, kako navode, nisu slutili da će im upravo on biti biti vodilja, profesor, prijatelj i drugi otac.

 

  – Aktuleni ministar vanjskih poslova Republike Turske i kandidat za novog premjera te zemlje Ahmet Davutoglu bio je i profesor međunarodnih odnosa i, uz ostalo, predavao je na uglednom malezijskom Internacionalnom islamskom univerzitetu od početka do sredine 90-ih godina prošlog stoljeća. 

Studenti iz BiH koji su studirali na Internacionalnom islamskom univerzitetu u Maleziji za AA su govorili o njihovom tadašnjem profesoru Ahmetu Davutogluu, koji je predavao na ovom univerzitetu i bio šef Katedre za međunarodne odnose. 

Amer Bukvić, direktor Bosna Bank International, o Davutogluu ima samo riječi hvale. Kaže da je njihovo prijateljstvo započelo 1991. godine, kada je Bukvić otputovao na studije u Maleziju. Kaže, njegovo interesovanje tada bila je oblast ekonomije i finansija.

– Uvijek imao vremena za studente 

“Profesor dr. Ahmet Davugolu tada je predavao međunarodne odnose. Upoznali smo se na fakultetu i on je od mene zatražio da pređem na studije kod njega”, prisjeća se Bukvić, koji dodaje kako se već tada između profesora i studenta formirala posebna veza.

“Prešao sam na studije kod njega, on je bio moj mentor. Išao sam na sva njegova predavanja. On je jednostavno bio vodilja svim studentima. Iako se nikada nisam interesovao za oblast međunarodnih odnosa, zbog njega sam je zavolio”, kaže Bukvić.

Davutoglu je, prema riječima Bukvića, imao je veliki utjecaj na njegovu sada već uspješnu karijeru. Na nagovor svog profesora, upisao je i magisterij u Japanu.

“Sve je bila njegova preporuka. U svemu sam se konsultovao sa njim. Poslije toga, za svaki moj korak u životu ja sam tražio njegov savjet.”

Bukvić kaže  kako je za vrijeme studija, druženje sa profesorom Davutogluom bilo sastavni dio studiranja. Kaže, Davutoglu se izdvajao od drugih profesora i mnogo svoga vremena je, uz redovna predavanja, posvećivao studentima.

“Kada želite da utičete na studente, morate da imate jednu personalnu harizmu, koju je on imao. Družili smo se i na nastavi i poslije nje. Učili smo sa njim, on je sa nama igrao fudbala, vodio je računa o nama”, kaže Bukvić, te dodaje kako je Davutoglu i tada, kao mlad profesor, pokazivao liderske sposobnosti.

“Kada je postao ministar vanjskih poslova Turske ja sam rekao turskim medijima: on vjerovatno ima svojih studenata na više lokacija nego što turska diplomatska mreža ima svojih ambasada”, zaključuje Bukvić.

Napominje podatak kako u skoro svim zemljama svijeta ima studenata Ahmeta Davutoglua. Svi su oni su, kako navodi, danas uspješni ljudi. Bukvić za Anadolu Agency kaže kako je oduvijek bilo realno očekivati da će Davutoglu jednog dana biti kandidat za premijera Turske.

“On ima jednu karakteristiku, a to je da sve što radi – radi najmanje 20 godina unaprijed planirajući. Mislim da će svi njegovi potezi biti jako dugoročni. Mislim da bi bio dobar odabir da baš on bude lider vlade.”

Ono po čemu Bukvić izdvaja profesora Davutoglua je i oblast u kojoj je specijalizovan.

“Pogledajte knjige koje su napisali ministri vanjskih poslova u svijetu. Sve su to neke slike, slikanja, a kada pročitamo njegove knjige možemo reći da je on najbolji poznavalac  tematike međunarodnih odnosa u svijetu. Zamislite da imate njega, koji je  vrhunski naučnik, na čelu vlade – to je nešto što se ne dešava često.”

BiH, smatra Bukvić, mora biti ponosna i sretna što je upravo Davutoglu u konkurenciji da bude izabran za premijera Turske.

“To je najsretnija vijest koju je Balkan mogao dobiti, jer je pokazao da mu je BiH važna. I u najvećim političkim krugovima u BiH vlada zadovoljstvo kada su saznali da bi on mogao biti premijer”.

Za Bukvića su posebni trenuci koje je proveo u društvu Davutoglua. Prisjetio se i anegdote iz studentskih dana.

“Na početku školovanja otišao sam kod njega kako bismo pričali o BiH. On je tada zatražio od mene da mu nacrtam mapu BiH. Ja sam nacrtao, a on me pogledao i rekao: ovo je lubenica, ovo nije mapa BiH. Onda je uzeo olovku i nacrtao mapu BiH do u detalje. To je bila prekretnica našeg odnosa”, kaže Bukvić napominjući kako je od tog dana sa profesorom na razgovor išao dobro pripremljen, jer je, kako kaže, on bio precizan i zahtjevan profesor.

“Meni je teško reći da je on političar, za mene je on još uvijek profesor i jedan istinski akademik”, zaključuje direktor BBI.

– Posebna briga o studentima iz BiH 

Jedan od brojnih koji je imao priliku da bude student profesora Davutoglua u Maleziji je i Edhem Fočo, direktor Al Jazeera Balkans. Fočo kaže kako se još uvijek sjeća trenutka iz 1992. godine kada je upoznao profesora Davutoglua.

“Tada nas je bilo 7 ili 8 studenata iz BiH. On nas je prihvatio kao svoju djecu. Ne samo nas, već sve studente. Voljeli su ga studenti iz Afrike, Evrope, Azije”, kaže Fočo.

Najsnažniji utisak, prisjeća se Fočo, Davutoglu je ostavio zbog činjenice da je svoj odnos sa studentima postavio kao odnos otac-djeca.

“On se prema nama ponašao kao otac. Vodio je računa o nama, savjetovao se, provodio je vrijeme sa nama. U svemu nas je podržavao”, kaže Fočo te dodaje kako je Davutoglu posebno brinuo o studentima koji su došli iz BiH te da nije bilo nijednog programa sa kojeg je izostao dok su studenti iz BiH izlagali.

Poseban događaj spojio je tadašnjeg studenta i profesora, kaže Fočo.

“Godine 1993. moja 14-godišnja sestra je poginula. Ja tada to nisam znao. Profesor Davutoglu me jednog dana pozvao na ručak i pričao mi kako je izgubio svoje prvo dijete. Govorio mi je kako moramo u životu da prihvatamo gubitke. Poslijepodne mi je rekao da mi je sestra ranjena, a kasnije mi je saopćio da je preselila. Bio je moja podrška i utjeha”, kaže Fočo i dodaje kako te dane uz profesora nikada neće moći zaboraviti.

Direktor Al Jazeere kaže kako njegov odnos sa Davutogluom nikada nije narušen.

“Viđamo se i danas. Kada dolazi ovdje, javi se i onda se sastanemo. Imamo slobodu da se najavimo njemu da nas primi u kabinet u Ankari što je privilegija, ali to pokazuje njegovu ogromnu ljudsku dimenziju”, zaključuje Fočo.

Dodaje kako  četiri njegova studenta u svijetu djeluju kao ambasadori. I danas prate predavanja Davutoglua, čitaju njegove knjige i prate njegov rad.

“On je bio naš mentor i dan-danas je naš mentor”, zaključuje Fočo.

Ahmed Davutoglu utjecao je na mnoge studente da krenu putem diplomacije. Jedan od njih je i Emir Hadžikadunić, bivši ambasador BiH u Teheranu i sadašnji generalni sekretar Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS). Kao student u Maleziji upoznao je Davutoglua 1992. godine.

“Bio sam među studentima koji su tada stigli iz BiH. Tada je ovdje bio rat i on se jako zanimao za sudbinu BiH i ratna stradanja”, kaže Hadžikadunić te dodaje da je već tada Davutoglu prema bh. studentima postavio očinski odnos.

Prema riječima Hadžikadunića, Davutoglu je, pored toga što je bio dobar profesor, prenosio svoje znanje, sve svoje studente uvijek usmjeravao ka tome da jednog dana budu dobri lideri i ljudi, prije svega.

“Bio je više od profesora, on je bio odgajatelj.”

Govoreći o sadašnjosti, Hadžikadunić smatra kako je Davutoglu idealna osoba kada je riječ o poziciji premijera Turske. Pored toga što, kako kaže, poznaje region zapadnog Balkana, Tursku i susjedne zemlje, dobar je strateg i lider.

“Jako sam se obradovao kada sam čuo da bi on mogao biti premijer Turske, jako sam radostan zbog toga. Imao sam privilegiju dok sam bio ambasador da se tokom misije nekoliko puta sastanem s njim”, prisjeća se generalni sekretar IUS-a koji napominje kako je njegovo opredjeljenje za diplomaciju uveliko zasluga profesora Davutoglua.

– Znanje i predanost 

Jedan od studenata u koje je Davutoglu ugradio principe morala i znanja je i dr. Ahmed Alibašić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Još kao student u Davutogluu je vidio lični uzor.

“U profesoru sam našao dvije stvari za koje sam smatrao da su važne kod jednog intelektualca i mislioca, a to su znanje i predanost. To je ono što je njega činilo jedinstvenim profesorom i što ga je činilo našim uzorom”, kaže Alibašić govoreći kako je Davutoglu imao osobinu profesora koji ne prenosi samo znanje i daje ocjene, već je potencirao ljudskost.

” Mnogo je njegovih učenika korigovalo svoj akademski put zahvaljujući druženju sa njim, kod mene lično je profesor utjecao da drugačije gledam teme kojima sam se bavio. Da drugačijim očima gledam na uspjehe i neuspjehe. U podizanju te svijesti on je i kod mene i kod drugih odigrao važnu ulogu.”

Prema riječima Alibašića, Davutoglu je prava osoba za mjesto premijera Turske, jer se radi o čovjeku koji je stručnjak u više oblasti.

“U njegovoj ličnosti su se sastali potencijali i vrijednosti koji trebaju biti garancija da bi on trebao biti dobar premijer. On je poznavalac islamskog svijeta, historije, međunarodnih odnosa, ekonomije, on je i draga osoba uz sve to. Osoba koja može da sarađuje, on se ne izdiže iznad drugih  i ne pravi neprijatelje, uvijek je bio omiljen i, konačno, on je osoba koja jako puno radi. Te osobine znače da će on, ako Bog da, biti jako dobar premijer Turske.”

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top