Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Uspješan porodični biznis: Od uzgoja šampinjona može da živi cijela porodica

Uspješan porodični biznis: Od uzgoja šampinjona može da živi cijela porodica

Bahrudin Vilić iz Sarajeva, u naselju Mošćanica u podnožju porodične kuće, napravio je objekat za proizvodnju šampinjona. Još od 1988. godine počeo je s uzgojem šampinjona, a danas on i njegova porodica isključivo žive od prodaje šampinjona. Za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) pričao je o svojoj proizvodnji.

– Počeo sam davno. Mjesečno proizvedem 6 do 7 tona. Godišnje je to oko 80 tona. Plasiram  po restoranima, hotelima, ali i pijaci. Zadovoljan sam – kaže Bahrudin na NAP.

Kako kaže, ova proizvodnja ne bi bila moguća bez pomoći porodice, pa zato on ističe da je to isključivo porodični biznis. Iako su potrebna stalna ulaganja, Vilić kaže da svaki posao traži odricanje, ali da rezultati neće izostati.

– Ko hoće raditi, nije mu problem. Jedino što ovaj posao zahtijeva rano ustajanje. Već u 4 ujutro smo na nogama, beremo šampinjone, pakujemo i do 8 sati sve je već dostavljeno kupcima – kaže Bahrudin za NAP.

S obzirom da proizvodnja šampinjona zahtijeva posebne uslove u prostorijama, kao što su svjetlo, određena temperatura, vlaga, zemlja, od Općine Stari Grad dobio je poticajna sredstva kao uspješan privrednik. 

 

nap.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top