Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Uspješan politički marketing: Hamas dobija bitku protiv Izraela u Evropi

Uspješan politički marketing: Hamas dobija bitku protiv Izraela u Evropi

Brisanje pokreta Hamasa sa evropske terorističke liste je pravno obavezujuće [EPA]

Evropska odluka o Hamasu smatra se šamarom Izraelu i razotkrivanjem kontinuiranih povreda prava palestinskog naroda.
 

Piše: Adnan Abu Amer

Bez ikakve najave, Vrhovni sud Evropske unije je nedavno donio odluku s pravom na žalbu, na osnovu koje se ime Islamskog pokreta otpora (Hamas) uklanja sa liste evropskih terorističkih organizacija. 

Odmah potom su uslijedile reakcije podrške i osude ove evropske odluke. Mnogi su to shvatili kao očekivan rezultat na palestinskom unutrašnjem i evropskom vanjskom nivou, međutim cijela stvar zahtjeva kraći osvrt sa detaljnim informacijama o prirodi ove odluke i njenim razlozima.

Kvalitet informacija

Evropska zajednica uvrstila je pokret Hamas na spisak terorističkih organizacija 2003. godine, nakon napada na izraelske ciljeve za vrijeme Druge Intifade pokrenute 2000. godine, posebno nakon izvođenja šehidskih akcija, koje su koštale Izrael na stotine života i hiljade ranjenih. U istom tom periodu svijetom je vladala „fobija“ od terorizma poslije događaja 11. septembra 2001. i rata u Iraku 2003. godine.

Evropski sud koji je donosilac ove odluke – sa sjedištem u Luksemburgu – kao drugi najviši sud u evropskom bloku, zbog proceduralnih razloga poništava odluku na ograničenja Unije na osnovu kojih je zadržala Hamas na listi evropskih terorističkih organizacija. Međutim, ostavlja Hamas i dalje na toj listi u periodu od tri mjeseca nakon čega će se donijeti konačna odluka o apelaciji, uključujući i aktivna ograničenja na odluke koje su prethodno poništene, kao što su zamrzavanje imovine.

Informacije su potvrdile da je brisanje pokreta Hamasa sa evropske terorističke liste pravno obavezujuće, a razlog za to je činjenica da je presudu donesena od strane sudske instance Evropske unije u čijoj je nadležnosti donošenje presuda u ovim slučajevima. Presude se smatraju obavezujućim za članice Evropske unije. Čini se da Evropska unija neće olahko poništiti ovu odluku nakon dva mjeseca od prosljeđivanja nadležnim organima, s obzirom na komplicirane uvjete koje sadrži, a ne odnose na Hamas. 

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Hamas dobija bitku protiv Izraela u Evropi

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top