Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Uspjeh Apimeda: Med iz Sanskog Mosta izvoze u Katar

Uspjeh Apimeda: Med iz Sanskog Mosta izvoze u Katar

Ove godine investirali smo u novi pogon, koji će s radom početi u 2016, a planiramo u njemu proizvoditi pekmez različitih okusa.Domaće tržište preplavljeno je proizvodima sumnjivog kvaliteta iz uvoza, a ni med nije izuzetak. Ovakav med prodaje se ispod nabavne cijene, jer nelojalna konkurencija dobija podsticaje za gotovi proizvod, agresivno nastupa i našim proizvođačima značajno otežava posao. Ipak postoje zadruge i firme koje uspješeno odolijevaju nelojalnoj konkurenciji iz uvoza, a jedna od takvih zadruga je i Apimed iz Sanskog Mosta. Ove godine obilježili su deset godina postojanja i iz ove zadruge kažu da tržište osvajaju kvalitetom.

Novi pogon

Direktor specijalizirane pčelarske zadruge Apimed Edis Talić izjavio je za Faktor da su svake godine bilježili rast proizvodnje i prodaje i 2015. godine nije izuzetak.
– Osim meda i proizvoda od meda, u našem drugom odjelu Apifrucht, proizvodimo čisto cijeđene sokove. Ove godine investirali smo u novi pogon, koji će s radom početi u 2016. godini, a planiramo u njemu proizvoditi pekmez različitih okusa – kaže Talić.
Prema njegovim riječima, Apimed i Apifrucht zajedno zapošljavaju deset radnika, a radi se na bazi sezonskih poslova.
– Ljeti radimo sokove, a zimi med. Ove godine izvezli smo određene količine meda u Katar, a ostatak prodajemo na domaćem tržištu. U pregovorima smo da početkom 2016. pošaljemo određenu količinu meda za Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) – navodi Talić i dodaje da ima upita i iz Evropske unije.

Privredni rast

Rekao je da od 2016. očekuje da bude kao i 2015. godina.
– Očekujemo daljnji privredni rast, novu isporuku, puštanje novih proizvoda u prodaju, širenje asortimana. Više ćemo raditi na izvozu i širit ćemo broj kupaca – navodi Talić.

(K. S. /Faktor.ba)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com