Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Uslov za poraz IDIŠ-a je uklanjanje Bašara Asada

Uslov za poraz IDIŠ-a je uklanjanje Bašara Asada

Piše: Muhammad Al-Yaqoubi, nekadašnji imam Velike Umejjadske džamije u Damasku, do njegovog egzila 2011. godine.

Nedavno sam putovao iz Maroka u Fishers, Ind. (grad u SAD-u) da predvodim pogrebne molitve za Petera Kassiga, američkog humanitarnog radnika ubijenog od strane terorista tzv. “Islamske države”. U ime sirijskog naroda, uputio sam saučešće roditeljima Kassiga i iskazao zahvalnost za njegove herojske napore. To je bilo najmanje što sam mogao da uradim za hrabrog Amerikanca koji se odrekao svog udobnog života u Sjedinjenim Američkim državama da bi služio beznadežnim civilima u ratom razorenoj Siriji.

Nažalost, nije iznenađujuće da je Islamska država brutalno obezglavila Petera – takođe poznatog kao Abdul-Rahman Kassig, ime koje je prihvatio svojim povratkom Islamu nakon njegovog zarobljavanja – iako je ispunio upute poslanika Muhammeda a.s. da “pokaže milost prema onima na zemlji da bi zadobio milost sa neba”. Njegovo ubijanje je protiv svakog islamskog principa koje Islamska država tvrdi da prihvata.

Islamska država je vjerovatno najekstremnija grupa u islamskoj historiji. Može se uporediti sa haridžijskom sektom iz 7. stoljeća koja je revnosno ubijala čak i druge muslimane za otpadništvo ili apostaziju do te mjere da su muslimanski putnici koji bi prolazili kroz haridžijske predjele, pretvarali se da su pagani koji traže preobraćenje. Na isti način Islamska država brutalno ubija pobožne muslimane zbog podržavanja demokratije, iako je većina sunnijskih učenjaka rekla da je demokratija spojiva, kompatibilna sa islamom. Grupa takođe učestvuje u sektaškom čišćenju Jezida, kršćana i onih drugih vjeroispovijesti, uprkos tome što zvanična sunnijska pravna nauka štiti prava nemuslimana.

Islamski učenjaci širom svijeta su osudili zločine Islamske države i opovrgnuli njihove klimave dokaze. Pridružio sam se stotini istaknutih islamskih učenjaka u izdavanju fetve ili islamskog proglasa koji pobija iskrivljenu ideologiju Islamske države sa stanovišta islamske pravne nauke, prokazujući kako je grupa iskrivila riječi Časnog Kur’ana i poslaničku tradiciju i predaje. U izjavi prošlog mjeseca, dalje sam naveo da muslimani imaju moralnu dužnost da upozore agencije za provedbu zakona ako znaju bilo koga ko putuje da se pridruži Islamskoj državi.

Međutim, potrebno je da se uradi više. Da bi porazili Islamsku državu, moramo poduzeti ozbiljne korake za lišavanje političkog opravdanja njenog postojanja na sirijskom tlu: režim diktatora Bašara al-Assada.

Stoljećima, moj rodni grad Damask je čuven kao svjetionik religijskog koegzistiranja među sunijama, šiijama, židovima i kršćanima. 1944. godine, skoro dvije decenije prije nego što se u Sjedinjenim Američkim državama izglasao Zakon o pravu na glasanje i više od pola stoljeća prije nego što su Amerikanci izabrali Baraka Obamu za predsjednika, Sirijci su izabrali Farisa al-Khouryija, protestantskog kršćanina, za svog premijera.

Sirijski ustanak 2011. godine je zasnovan na želji povratka našoj slavnoj prošlosti. To je bio pokret otpora i protesta svih vjera, Sirijci svih opredjeljenja su izišli na ulice dižući glas za slobodi i demokratiju. Ali Assadov režim je uzvratio neopisivim strahotama. Više od dvije stotine hiljada  ljudi je ubijeno kad je režim rasporedio svoj cjelokupni arsenal, uključujući tzv. burad bombe i sarin gas protiv civila (improvizirane eksplozivne naprave velike razorne moći, boce napunjene eksplozivom, hemikalijama i sl.). Više od devet miliona Sirijaca je raseljeno, uključujući i više od tri miliona izbjeglica i hiljade su mučene do smrti u Assadovim tamnicama.

Sve se ovo dogodilo dok je svijet gledao.

Ako zapad uistinu želi da uništi Islamsku državu, onda treba da prisili Assadov režim, diplomatskim i vojnim pritiskom, uključujući i zračne napade protiv režimskih centara moći, na pregovore o političkoj tranziciji kojom bi predali vlast da se Sirijski narod može ujediniti u obnovi zemlje i borbi protiv terorizma.

Islamskoj državi je koristila pasivnost svijeta, jer da nije bilo tiranskog Assadovog režima i njegove genocidne kampanje protiv vlastitog naroda, ne bi gledali strane borce kako se slijevaju u Siriju ili ne bi svjedočili tome da grupa iskorištava haos i patnju da razvije svoj vlastiti državni aparat. Nastavak pasivnosti u svrgavanju režima prijetnja je cijeloj regiji i Sjedinjenim državima.

Peter Kassig, heroj za Sirijski narod, riskirao je svoj život da bi obezbjedio liječenje i nadu Sirijcima usred pokolja i očaja. Zbog njegove plemenite žrtve, obavezani smo da porazimo Islamsku državu, prekinemo Assadovu vladavinu terora i nastavimo traganje za izlječenjem.

Izvor: washingtonpost.com 

Za Akos.ba preveo: Dželil Nesimović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top