Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Uskoro sa jednom kartom i u GRAS-ova i Centrotrans vozila

Uskoro sa jednom kartom i u GRAS-ova i Centrotrans vozila

Građani glavnog grada uskoro će moći s jednom mjesečnom kartom koristiti usluge gradskog prijevoza i u vozilima Grasa, ali i Centrotransa.

Ova inicijativa Ministarstva pokrenuta je zbog neredovnih linija i nezadovoljstva građana funkcionisanjem gradskog prijevoza, prenosi TVSA.

Ovaj projekat iniciralo je ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo. Cilj je da građani dobiju gradski prijevoz kakav dolikuje jednom glavnom gradu. Iz ministarstva očekuju da će se iste mjesečne karte moći koristiti već početkom naredne godine u svim vozilima oba prijevoznika na kantonalnim linijama

Pregovori na relaciji Ministarstvo – Gras – Centrotrans uveliko traju.

Dogovor oko korištenja iste mjesečne karte oba prijevoznika nikada nije bio izvjesniji. Ministarstvo je izradilo i dokument o načinu funkcionisanja ovog sistema, a na prijevoznicima je da usaglase određene detalje. Dogovore li se ili ne, ministar poručuje da odustajanja nema.

Mujo Fišo, ministar saobraćaja KS za TVSA kaže: “U posljednjih deset dana mi smo održali dva sastanka sa direktorima oba preduzeća koja obavljaju prijevoz u KS. Mi smo poslali i dopis na koji treba da se očituju sljedeće sedmice, i bez obzira na njihovo očitovanje, ovaj proces će se provesti.”

Putnicima treba omogućiti da sa jednom mjesečnom kartom mogu koristiti sva prijevozna sredstva, smatraju u Centrotransu. Nadaju se da će u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja iznaći najbolje rješenje.

I iz Grasa ističu da je cilj normalizacija gradskog prijevoza. Ali prije toga mora se naći kompromis sa Centrotransom za linije koje smatraju spornim. Nisu, kažu, zadovoljni odlukom o raspodjeli prihoda koju je Ministarstvo donijelo.

Jakub Kubur, izvršni direktor GRASA smatra da su dokumenti doneseni, bez obzira na ono što je Gras tražio. „Ministar je koristeći svoja zakonska prava donio ovaj dokument, a na osnovu toga treba tu raspodjelu napraviti. Čini mi se da je i to napravljeno na jedan zanatski način u nekom smislu želje da to bude kako valja ali to treba ozbiljnije“, naglašava.

Ipak, ministar poručuje da će obje strane biti zadovoljne.

“Na ovaj način niko neće biti oštećen, mi cijenimo i smatramo da će akontacija u prvoj fazi trajati tri mjeseca, jer će se formirati komisija dva prijevoznika i ministrastva saobraćaja, a tada ćemo vidjeti šta se dešava i ukoliko bude potrebe za kakve korekcije, mi ćemo korigovati”, dodaje Fišo.

Uvođenjem mjesečne karte, koja bi vrijedila za oba prijevoznika, posebno bi bila značajna za stanovnike Vogošće, Ilijaša, Rakovice koji nerijetko moraju koristiti i dvije vrste prijevoza kako bi stigli do željene destinacije.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top