Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Uskoro na sarajevskim šinama: Tramvaj iz Konye uspješno prošao testnu vožnju

Uskoro na sarajevskim šinama: Tramvaj iz Konye uspješno prošao testnu vožnju

Tramvaj je dug 30, a širok 2,5 metara. Može da primi oko 250 putnika, računajući i stajanje i sjedenje u tramvaju. Vatrić poručuje da je riječ o najvećem tramvaju u Sarajevu

 

 Probna vožnja prvog tramvaja Duewag GT8, donacije turskog grada Konye, koji je prije 15-tak dana stigao u Sarajevo, prošla je dobro i bez problema tako da će GRAS u narednim mjesecima dobiti još 19 tramvaja, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Almir Ahmetspahić, izvršni direktor za tramvajski i trolejbuski saobraćaj kompanije. 

Narednih dana će biti održana obuka za vozače nakon čega će tramvaj biti stavljen u funkciju. Ahmetspahić je naglasio da su “spremni da prihvate i preostale tramvaje”.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća Gradski saobraćaj Sarajevo (GRAS) Avdo Vatrić je ranije za AA kazao da, ukoliko se potvrdi da tramvaj tehnički odgovara saobraćajnoj mreži, iz Konye bi u naredna dva mjeseca trebalo doći i preostalih 19 tramvaja. Istakao je da je tramvaj, koji se trenutno nalazi u remizi GRAS-a, u dobrom i očuvanom stanju.

Tramvaj je dug 30, a širok 2,5 metara. Može da primi oko 250 putnika, računajući i stajanje i sjedenje u tramvaju. Vatrić poručuje da je riječ o najvećem tramvaju u Sarajevu. 

Vatrić je rekao da bi uvođenjem ovih tramvaja mogli smanjiti broj vozila u saobraćaju. 

Direktor GRAS-a je rekao da tramvaji svojim kapacitetom odgovaraju potrebama putnika u glavnom bh. gradu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top