Vijesti iz svijeta

Usamljeni minaret u Latviji

Minaret je visok 25 metara, izgrađen u osmanskom stilu, i prema latvijskim izvorima izgrađen je 1880 godine. Na minaretu su pronađene i dvije ploče na kojima su natpisi na osmanskom turskom i arapskom jeziku.
Smatra se da je ruski general Eduard Ivanovič Totleben dao da se minaret izgradi, ali kada je u pitanju razlog, postoje dvije verzije priče.
Prema jednoj, general, koji je bio turskog ili Kavkaskog porijekla, dao je da se izgradi minaret u spomen na ženu koju voli, najvjerovatnije suprugu. Prema drugoj verziji minaret je spomen na Balkanske ratove, a mramorne ploče su ratni plijen.
No, prema istraživanju Emine Kocabas Kilinc, minaret je ostatak džamije koja je bila izgrađena na tom mjestu, a sagradili su je ratni zarobljenici.
Ona je to ustvrdila analizirajući fotografije minareta na kojima stoji uz kuću (ostatak džamije), te ratni put generala Totlebena. U bici kod Plevne Totleben, koji je bio na čelu ruske vojske, je prisilio Osman pašu i njegove vojnike da se predaju, okruživši grad. Ratni zarobljenici su odvedeni okovani u Rusiju.
Nakon te bitke Totlebenu je dodijeljen položaj guvernera Vilniusa.
Minaret (džamiju) Kėdainiai su mogli izgraditi ratni zarobljenici, kaže Kilinc, ali čvrstih dokaza ipak nema.

vakat.ba

Povezani članci

Back to top button