Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Urušavanje sistema: Porodilišta sve praznija, prvačića sve manje u BiH

Urušavanje sistema: Porodilišta sve praznija, prvačića sve manje u BiH

Dok se još uvijek čeka na rezultate popisa stanovništva iz 2013. godine, pitanje je hoće li u budućnosti popisivači imati koga popisati u Bosni i Hercegovini. Naime, podaci kažu da je sve manje rođenih, a sve više umrlih. Eksperti upozoravaju da će nas, ukoliko ovakav trend nastavi, do kraja ovog stoljeća biti upola manje.

Negativan prirodni priraštaj u Bosni i Hercegovini iz godine u godinu obara nove rekorde. Stručnjaci kažu, uzroci eskalacije bijele kuge najčešće su ekonomske prirode zbog koje mladi izbjegavaju brak i zasnivanje porodice. Dok skala sklopljenih brakova u posljednjih deset godina bilježi pad, broj razvedenih brakova drastično raste.

Posljednje tri godine oko 70 hiljada mladih je napustilo državu. Oni koji su i dalje tu, kažu da ih politička i ekonomska slika u zemlji, ne ohrabruje da ostanu i zasnuju porodicu u Bosni i Hercegovini.

Gradovi nestaju, porodilišta su sve praznija, a u školskim klupama je sve manje prvačića. Ovo je mapa regija sa padom nataliteta – Bosna i Hercegovina polako postaje zemlja staraca. Ekonomske računice kažu se negativan trend reflektuje na konkurentnost zemlje, ali i penzioni sistem koji zavisi od mlade radne snage.

“Takozvani generacijski sistem koji puno zavisi od dolaska nove, mlade radne snage. S druge strane, ukoliko mlađu populaciju koja će ulaziti na tržište rada i konkurentnost naše ekonomije će slabiti, a samim tim i naša mogućnost odlaska prema Evropskoj uniji u značajnoj mjeri”, kaže Zlatko Hurtić, ekonomski stručnjak.

Ključni problem je ne postojanje jedinstvenog sistema populacione politike, smatraju stručnjaci.

“Ja ne kažem da mi možemo imati populacionu politiku kao što imaju Švedska, Danska, Njemačka itd., ali uz dobru volju u toj populacionoj politici možemo obezbijediti sigurnost djetetu i majci koja je nosilac te reprodukcije”, pojašnjava Hasan Zolić, ekspert iz oblasti statistike i demografije.

Podstrekavanje nataliteta ogleda se u naknadama koje su uglavnom jednokratne prirode i ovise od entiteta i lokalne zajednice, što je dugoročno nedovoljno za borbu protiv zahuktale bijele kuge. Negativan prirodni priraštaj bilježe i zemlje regije, ali i dosta razvijenije zemlje u Evropi.

N1

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top