Vi ste ovdje
Home > Magazin > Kreativni kutak > Upoznajte škola u kojoj se djeca ohrabruju da trče po hodnicima

Upoznajte škola u kojoj se djeca ohrabruju da trče po hodnicima

Đaci jedne kanadske škole više ne moraju da obuzdavaju svoj korak.
“Nema trčanja po hodnicima!” – to je ono što gotovo sva djeca čuju još prvog dana u školi. Međutim, đaci jedne kanadske škole više ne moraju da obuzdavaju svoj korak, piše portal Detinjarije.com.

Naime, u školi “Panorama Hilz” u Kalgariju deca se podstiču da skaču, trče po hodnicima. Uprava je u te svrhe čak postavila i posebne podne pločice raznih dezena.

Iza ove inicijative stoji školski stručnjak za fizičku aktivnost Kris Fenlon-Mekdonald. Znajući koliko malo se današnja djeca kreću, razmišljao je kako da se djeca što više kreću na školskim odmorima. Nakon učešća na jednoj radionici tjelesne edukacije, došao je na ideju da uvede promjene u školi u kojoj radi.

“I nastavnici i učenici provode mnogo vremena u mjenjanju učionica. Zašto ta šetnja ne bi bila aktivna?”

Fenlon-Mekdonald je u saradnji sa matematičarem iz Kalgarijskog savjeta za obrazovanje osmislio seriju podnih dezena koji istovremeno podstiču na kreativni pokret i razvijaju matematičke vještine. Na primjer, prostor između obojenih pločica se udvostručuje između svakog niza. Ili se smjenjuju različite boje…

“Ne samo da ih razvijamo i tijelo i mozak, već to činimo u isto vreme,” kaže Fenlon-Mekdonald

Kada su uvideli da ova novina vrlo malo košta, u školskoj upravi rado su prihvatili ideju. Iskorišćene su pločice koje su već postojale u magacinu.

Da su djeca fizički aktivnija dokazuju i pedometri koji su dati učenicima radi ispitivanja, i koji pokazuju da djeca naprave i do 1.000 koraka dnevno više nego ranije.

Fenlon-Mekdonald planira da objavi studiju o svojim istraživanjima, i nada se da će se za primjerom ove škole povesti i drugi javni prostori – tržni centri, aerodromi, trotoari.

“Fizička aktivnost ne mora se svoditi na teretanu,” poručuje ovaj proaktivni nastavnik.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top