Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Ekologija > Upoznajte dječaka koji planira da zasadi trilion stabala

Upoznajte dječaka koji planira da zasadi trilion stabala

Njegov projekat dobio je stipendiju kampanje Milijardu drveća u okviru koje je posađeno preko 14 milijardi stabala, sa ciljem da se stigne do trilionitog zasađenog drveta.

Feliks Finkbejner ima svoju životnu misiju. Prije deset godina, kao devetogodišnjak, odlučio je da se bori protiv klimatskih promjena tako što će zasaditi milion stabala drveća. Sa svojom inicijativom “Plant for the planet” odavno je prevazišao ovaj broj i postao dio kampanje Ujedinjenih nacija “Milijardu drveća za planetu” u okviru ko je je zasađeno preko 14 milijardi stabala u više od 130 zemalja, piše portal Detinjarije.

Sve je počelo kada je Feliks, radeći školski zadatak, istraživao kako klimatske promjene ugrožavaju bijele medvjede, njegove omiljene životinje. Na internetu je pročitao priču o kenijskom aktivisti Vangariju Matajiu, koji je tokom 30 godina u Africi posadio preko 30 miliona drveća i osvojio Nobelovu nagradu 2014. godine. Svoj školski rad, Feliks je zaključio planom da posadi milion stabala u svojoj državi, Njemačkoj. Prvo drvo posadio je kraj svoje škole.

Zahvaljujući medijskoj pažnji ubrzo je stigao i do Evropskog parlamenta, a milionito drvo zasadio je sa 13 godina. Njegov projekat dobio je stipendiju kampanje Milijardu drveća u okviru koje je posađeno preko 14 milijardi stabala, sa ciljem da se stigne do trilionitog zasađenog drveta, što je 150 stabala na svakog stanovnika planete. Tako se Feliks našao među 50.000 UN ambasadora klimatske pravde, uglavnom uzrasta između 9 i 12 godina.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com