Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Unuk Mandele: Južnoafrička borba protiv aparthejda model za palestinsku borbu

Unuk Mandele: Južnoafrička borba protiv aparthejda model za palestinsku borbu

Mandla Mandela, unuk prvog crnog predsjednika Južnoafričke Republike Nelsona Mandele, pozvao je Palestince da u borbi protiv izraelskog aparthejda slijede put kojim su išli Južnoafrikanci, javlja Anadolu Agency (AA).

Mandela je u razgovoru s novinarom AA kazao kako su Južnoafrikanci jedinstvom pobijedili višegodišnji aparthejd u toj zemlji, a da je njegov djed Nelson bio lider i simbol borbe za rasnu i svaku drugu ravnopravnost ljudi.

“Svi ugnjetavani narodi u Južnoafričkoj Republici su se morali ujediniti i dići zajednički glas protiv aparthejda. Pritisak nas je tjerao da kreiramo efikasne strategije”, kazao je Mandla Mandela.

Ističući kako su i svi Južnoafrikanci u dijaspori djelovali kao izaslanici borbe za spas, Mandela je kazao kako su ti ljudi puno učinili kako bi svijetu ukazali na brutalno stradanje nezaštićenog naroda u Južnoj Africi.

Mandela je kazao da je tako borba protiv aparthejda dobila globalnu podršku, a da je režim aparthejda doživio fijasko.

On je uvjeren kako južnoafrička borba protiv aparthejda može poslužiti kao model i za palestinsku borbu protiv izraelskog režima.

“Svjedoci smo tamne strane izraelskog aparthejdnog režima. Svijetu želimo reći da se protiv tog izraelskog režima možemo boriti baš kao što smo to uradili protiv režima u Južnoafričkoj Republici”, poručio je Mandla Mandela.

Mandela je pozvao sve palestinske grupe i organizacije da se ujedine u borbi protiv višedecenijske izraelske okupacije i blokade.

“Pozivamo na jedinstvo među Palestincima. Potrebno je da okončaju međusobne nesuglasice i da se ujedine u borbi za prava koja im pripadaju”, kazao je unuk Nelsona Mandele.

On je dalje kazao kako i višemilionska palestinska dijaspora treba aktivnije raditi na lobiranju u svijetu.

“Aparthejd je globalni zločin i naša obaveza je da njegove brutalne posljedice procesuiramo na svim mogućim sudovima i institucijama”, zaključio je Mandla Mandela.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top