Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Unija islamskih učenjaka o pokušaju puča: Meta nije bila samo Turska i njen narod već čitav islamski svijet

Unija islamskih učenjaka o pokušaju puča: Meta nije bila samo Turska i njen narod već čitav islamski svijet

Generalni sekretar Svjetske unije islamskih učenjaka Muhyiddin Ali Karadagi govorio je o pokušaju državnog udara koji su u petak izveli pripadnici terorističke organizacije FETO/PDY

 “Meta ovog pokušaja nije bila samo Republika Turska već čitav islamski svijet i njegove snage”, rekao je generalni sekretar Svjetske unije islamskih učenjaka Muhyiddin Ali Karadagi u vezi s pokušajem državnog udara koji su pripadnici terorističke organizacije FETO/PDY izveli u petak 15. jula, javlja Anadolu Agency (AA).

Karadagi je u Istanbulu rekao je kako vjerski učenjaci (alimi) i istaknuti ljudi islamskog svijeta pomno prate razvoj situacije u Turskoj nakon pokušaja državnog udara. Generalni sekretar Karadagi je istakao kako su događaji koji su se desili protekle sedmice izazvali strah.

“Allah je vjernicima podario sigurnost i spas. Grješnike i one koji ih podržavaju lišio je svakog dobra”, rekao je Karadagi koji je dodao kako se islamski učenjaci mole za zaštitu Turske i spas te zemlje, ali i islamskih zemalja od svake vrste zla.

On je istakao kako se turska vlast i narod, uz Božiju pomoć, spasili od zavjera.

“Kako god su vjerski učenjaci osudili i odbacili udare protiv sloboda naroda Egipta, Jemena i drugih islamskih zemalja, isto tako osuđuju i svaki vid udara na slobode i izbore turskog naroda. Alimi pozdravljaju ovu borbu turskog naroda u slamanju udara. Čestitamo i političkim partijama koje su ostavile nesuglasice po strani i mislile na volju naroda”, poručio je Karadagi koji je govorio i o velikoj ulozi džamija u pokušaju ovog udara.

On je čestitao i predstavnicima medija, a osudio zemlje koje podržavaju ovakve pokušaje u Turskoj i drugim islamskim zemljama.

“Alimi osuđuju i dvostruke standarde Zapada pred događajima u Turskoj i drugim islamskim zemljama. Zapad s jedne strane zatvara oči pred masakrom i nasiljem pučista, a s druge strane osuđuje sudske i pravne procedure koje turske i druge vlasti s pravom sprovode. Meta ovog pokušaja udara nije samo Republika Turska i njen narod, već čitav islamski svijet i njegove snage”, smatra Karadagi, koji je na kraju poželio da Allah zaštiti Tursku i da svi napori izdajnika i učesnika zavjere budu uzaludni.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top