Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Unaprijediti kulturni život u Tuzima

Unaprijediti kulturni život u Tuzima

 U Crnoj Gori će 26.11.2017. biti održani lokalni izbori u četiri općine između koji Petnjica i Tuzi imaju brojnu bošnjačku zajednicu.

Kandidatkinja sa izborne liste “Bošnjačka stranka – U jedinstvu je snaga” Najda Rakić smatra da su Tuzi kao grad na raskršću mnogih karavana, kroz historiju doticale različite kulture, te na taj način činili i onako bogatu kulturnu baštinu lokalnog stanovništva još bogatijom.

“Teritorija koju pokriva gradska opština Tuzi je prepoznata po mnogobrojnim kulturno – historijskim spomenicima, koji nisu valorizovani u kulturnom i turističkom smislu. Na prvom mjestu izdvajaju se Nizamska i Ćazim–begova džamija, crkva Sv. Antuna, bunari, Mlin Krnića, te mnogi drugi spomenici koji vjekovima svjedoče o vrijednosti među-religijskog sklada i suživota ljudi na ovim prostorima”- izjavila je Rakić.

Međutim, ona smatra da je problem sa kojim se susreću radnici u oblasti kulture nepostojanje razvijene i opremljene infrastrukture koja bi podržala zaštitu kulturne zaostavštine i razvoj kulture u raznim njenim segmentima.

“Svijetli primjer očuvanja običaja, kulture i tradicije je KUD “Ramadan Šarkić”, koji pokazuje da, kroz kreativan pristup, uz malo finansijskih sredstava i dosta želje da se sa generacije na generaciju, može mnogo uraditi u smislu očuvanja tradicije i običaja našeg kraja” – ističe Rakić.

Navodi da bi strategijski cilj u oblasti razvoja kulture bio da kroz očuvanje kulturno-historijskih vrijednosti, stvorimo infrastrukturni i ljudski potencijal koji će podržati valorizaciju prostora u turističke svrhe stvarajući nove programe i radna mjesta.

Prema njenim riječima, Bošnjačka stranka nudi konkretna rješenja koja bi unaprijedila kulturni život u Tuzima.

“Sa našom djecom i  omladinom, počev od osnovnoškolskog uzrasta, ćemo osmisliti i sprovoditi različite programe iz oblasti kulture, koji će biti finansirani kroz podnošenje projekata u okviru programa podrške od strane Evropske unije. Zatim uspostavljanje amaterskog pozorišta, tamburaškog orkestra, likovne i literarne radionice” – kazala je Rakić.

Rakić je zaključila da bi formiranjem institucije “Zavičajni muzej” kroz izgradnju namjenske zgrade i uspostavljanje pravnog okvira za funkcionisanje muzeja, trajno bio riješen problem kvalitetnog i stručnog čuvanja pokretnog kulturnog dobra koje se sada čuva u okviru privatnih kolekcija.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com