Vijesti iz zemlje

Unapređenje korištenja vakufske imovine: Završena sjetva krompira u Janji

Medžlis Islamske zajednice Janja dugi niz godina realizuje projekat unapređenja korištenja vakufske imovine u oblasti poljoprivrede. Proljetni radovi u okviru ovog projekta su u toku, a danas je završena sjetva krompira.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Janja hafiz Omer-ef. Camić nam je kazao kako su ove godine posijali krompir na parceli površine četiri duluma.

– Proizvode ćemo, najvjerovatnije, namijeniti za potrebe Behram-begove medrese u Tuzli i možda još neke odgojno-obrazovne institucije Islamske zajednice – kazao nam je glavni imam Camić.

viber_image_2022-03-24_11-24-54-699.jpg - Unapređenje korištenja vakufske imovine: Završena sjetva krompira u Janji

Ističe i kako u okviru proljetne sjetve ove godine planiraju zasijati i oko 50 duluma kukuruza.

– Ove godine je malo došlo do promjena na tržištu pa smo preorijentisali proizvodnju. Proizvodnja krompira je nešto skuplja pa se nismo mogli uklopiti s cijenom i trenutnim troškovima, za razliku od prethodnih godina kada smo sijali oko 50 duluma. Ove godine smo se više orijentisali na žitarice gdje je otkup sigurniji i proizvodnja jeftinija. Nadamo se da će ove godine otkup proizvoda biti pogodniji za razliku od prethodnih godina – naglasio je hafiz Camić.

276305767_3147354975513502_767027149614986312_n.jpg - Unapređenje korištenja vakufske imovine: Završena sjetva krompira u Janji

Medžlis Islamske zajednice Janja dobar je primjer kako se vrši kultivacija vakufskog zemljišta i plasman proizvoda, a u tome im značaju pomoć pružaju viši organi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kroz Fond Bejtu-l-mal ali i druge vidove podrške, što je dodatni podstrek i sigurnost u svemu što se radi.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button