Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > UN traži da Al Aksa zadrži status svetog mjesta

UN traži da Al Aksa zadrži status svetog mjesta

Ujedinjeni narodi (UN) su ponovo pozvali da kompleks Al Aksa i dalje zadrži status svetog mjesta, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Farhan Haq je na dnevnoj konferenciji za medije istakao da je UN bezbroj puta ponovio da je potrebno sačuvati status svih svetih mjesta u Jerusalemu.

“Bezbroj puta do sada smo naglasili da je potrebno sačuvati status svih svetih mjesta u Jerusalemu, kao i da je važno da svako slobodno može praktikovati svoju religiju”, kazao je Haq.

Izraelske snage sigurnosti su u ponedjeljak, nakon četiri dana, ukinule zabranu ulaska u Stari Grad u Istočnom Jerusalemu, ali jake tenzije u toj regiji i dalje traju.

Lokalno muslimansko stanovništvo u kompleks Al Akse nije moglo ući od petka do ponedjeljka, a izraelske snage su u nedjelju i na ulaze u kompleks postavile dodatne kontrolne punktove s detektorima metala. Lokalni Palestinci protestiraju zbog toga i odbijaju ući u kompleks, već namaze obavljaju ispred njega.

Kriza je eskalirala u petak ujutro kada su izraelski policajci ubili tri Palestinca ispred i unutar kompleksa Al Akse, a sve je rezultiralo masovnim stampedom u kojem je povrijeđeno više osoba, među kojima su i dva izraelska policajca koji su preminuli na putu do bolnice. Izraelska policija je potom naredila zatvaranje kompleksa Al Akse, a Palestinci su prvi put nakon okupacije iz 1967. godine džuma-namaz klanjali van zidina Starog Grada.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top