Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Umjesto da ga bojkotuju Britanija pozvala Sisija u zvaničnu posjetu

Umjesto da ga bojkotuju Britanija pozvala Sisija u zvaničnu posjetu

 Poziv Britanije je uslijedio nakon što je egipatski sud ove sedmice potvrdio smrtnu, a izrekao doživotnu kaznu smijenjenom egipatskom predsjedniku Muhammedu Mursiju

 

Britanska vlada pozvala je egipatskog predsjednika Abdulfettaha es-Sisija u zvaničnu posjetu Londonu, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako navodi izvor iz Ureda britanskog premijera, Britanija je zvanično pozvala Sisija u posjetu, ali još nije poznato kada će se posjeta i dogoditi. 

Britanski mediji navode da očekuju da će Sisi u posjetu Londonu doći krajem ove godine. Poziv Britanije je uslijedio nakon što je egipatski sud ove sedmice potvrdio smrtnu, a izrekao doživotnu kaznu smijenjenom egipatskom predsjedniku Muhammedu Mursiju. Ovakva odluka je naišla na reakcije velikog broja nevladinih organizacija i udruženja diljem svijeta. 

Zamjenik direktora muslimanske zajednice u Britaniji Muhammed Kozbar kazao je za AA da “ih je veoma iznenadio ovaj poziv”.

“Ujedinjeno Kraljevstvo se uglavnom protivi smrtnim odlukama. Očekivali smo da će nakon odluke egipatskog suda stav Velike Britanije protiv Sisija biti čvršći”, kazao je Kozbar.

Ističe da umjesto da ga bojkotuju, oni ga pozivaju u posjetu.

“Ovdje ponovo vidimo dva lica Zapada”, poručio je Kozbar.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top