Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Uloga Turske u Istočnoj Africi: Turska kao alternativa za Indiju, Kinu i Brazil

Uloga Turske u Istočnoj Africi: Turska kao alternativa za Indiju, Kinu i Brazil

Erdoganova posjeta Somaliji 2011. godine predstavljala prvu posjetu jednog nearapskog premijera Mogadišu u periodu od dva stoljeća [Reuters - Arhiva]

Piše: Mahmoud Samir Rantisi 

Ankara pokazuje sve veći interes za afrički kontinent općenito, a posebno za rog Afrike, te pokušava razviti svoje relacije na svim poljima, koliko god je to moguće, što se uveliko očituje u stavu turske vanjske politike.

Možemo samo zamisliti koliki su napori uloženi na diplomatskoj sceni za uspostavu i jačanje odnosa u Africi, gdje je broj turskih ambasada na „crnom kontinentu“ dosegao cifru od 39 ambasada i četiri generalna konzulata. Ukoliko uporedimo sa 2009. godinom, broj turskih ambasada u Africi iznosio je samo 12, dok je u 2002. godini bilo samo sedam ambasada.

U tom kontekstu, Ankara teži priključenju svim afričkim organizacijama i forumima (kao što je Afrička unija) prema tipu članstva koje joj se pruža.

Turska, također, nastoji intenzivirati i svoje posjete i sastanke sa afričkim liderima s ciljem otvaranja širih horizonata za mogućnost upoznavanja, saradnje i uređenja odnosa. Obavljena je i posljednja posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Istočnoj Africi, prilikom koje je posjetio Etiopiju, Džibuti, Somaliju, dok je realizirano i nekoliko bilateralnih aranžmana sa Etiopijom. Samo u 2014. godini, Erdogan je posjetio 12 afričkih zemalja.

Na ekonomskom planu, 2003. godina zabilježila je strateške pripreme Turske za razvoj ekonomskih odnosa sa Afrikom. Turci su izjavili da je 2005. godina predstavljala godinu Afrike. Što se tiče obima trgovine sa Afrikom, u 2002. godini iznosio je tri milijarde dolara, dok je taj iznos sa završetkom 2013. povećan na 19 milijardi dolara, a obim turskih ulaganja u Afriku dostigao je cifru od šest milijardi dolara.

Na nivou podrške razvoju Afrike i humanitarnoj dimenziji vanjske politike Turske, organizacije poput Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), Fondacije za ljudska prava, slobode i humanitarnu pomoć (IHH), Voda života (Cansuyu) i Yardimeli ulažu ogromne napore. Turska je za borbu protiv ebole u Africi izdvojila pet miliona dolara, pored izgradnje bolnice i zdravstvenih centara, posebno u Somaliji.

Vjerske relacije

Kada smo već spomenuli Somaliju, treba reći i to da je Erdoganova posjeta Somaliji 2011. godine predstavljala prvu posjetu jednog nearapskog premijera Mogadišu u periodu od dva stoljeća.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Uloga Turske u Istočnoj Africi

Biografija autora

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top