Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Ulična akcija u Sarajevu posvećena migrantima: Nije izbjeglička kriza nego ispit ljudskosti

Ulična akcija u Sarajevu posvećena migrantima: Nije izbjeglička kriza nego ispit ljudskosti

 Povodom međunarodnog dana nenasilja, regionalna inicijativa “Vjernici za mir“ u saradnju sa Centrom za edukaciju i istraživanje “Nahla”, danas su u Sarajevu organizovali uličnu akciju “Nije izbjeglička kriza nego ispit ljudskosti“, javlja Anadolu Agency (AA).

Cilj okupljanja bio je da se “šutnjom koja vrišti“ ukaže na zabrinutost zbog odnosa prema izbjeglicama i migrantima. Naime, “Vjernici za mir“ osjećaju veću odgovornost zbog toga što nacionalizam i populizam često povezuju i opravdavaju vjerničkim identitetom.

“Organizovali smo mirno stajanje uz poruku ‘Nije izbjeglička kriza nego ispit ljudskosti’. Naš cilj je u stvari da pošaljemo poruku koliko je važno da budemo u solidarnosti sa građanima koji su ovih dana na izbjegličkoj ruti, odnosno migrantima koji pristižu u sve većem broju. Vidimo kakvo nam vrijeme dolazi, ljeti su i mogli boraviti vani, ali sada postaje sve veći problem što su ti ljudi na otvorenom i nezbrinuti. Ne postoje politike koje bi odlučivale o tome da oni budu zbrinuti, kako u smislu smještaja, tako i u smislu hrane i svih drugih osnovnih uvjeta koji bi svaki čovjek trebao da ima“, rekla je Amina Šljivo – Bečić, koordinatorica programa za mlade u Centru za edukaciju i istraživanje “Nahla”.

Dodala je da je isto okupljanje organizovano danas u Zagrebu te da stojeći u šutnji na ulici, žele upozoriti javnost i političke donositelje odluka da u rasprave o sudbini izbjeglica ne zaborave integrisati humanost kao važan vrijednosni temelj evropske kulture.

“Veliki broj građana katolika iz Hrvatske poslao je poruku kako i njihove knjige govore o tome koliko je važno da se pomaže onaj koji je u potrebi, onaj koji nema, ko je gladan, ko je žedan. Evo i mi ovdje, kao predstavnici islamske vjeroispovijesti, ali i predstavnici drugih religija, želimo da pošaljemo poruku i u Sarajevu“, istakla je Šljivo – Bečić.

Međunarodni dan nenasilja obilježava se 2. oktobra, na dan rođenja Mahatme Gandija, jednog od vođa pokreta za nezavisnost Indije i začetnika filozofije i strategije nenasilnog otpora.

Obilježavanje Međunarodnog dana nenasilja ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2007. godine kao priliku za “širenje poruke nenasilja“.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top