Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Ekologija > Ulična akcija u Sarajevu: Mladi aktivisti upozorili na značaj šuma u očuvanju pitke vode u BiH

Ulična akcija u Sarajevu: Mladi aktivisti upozorili na značaj šuma u očuvanju pitke vode u BiH

Ove godine želimo skrenuti pažnju javnosti na značaj šuma u očuvanju izvora pitke vode u Bosni i Hercegovini. Pored toga što su šume značajne za održavanje vodnog režima i sprečavanje bujičnih poplava, šume su također i rezervati u kojima se nalazi 80 posto biodiverziteta na planeti, kazao je Adi Vesnić ispred udruženja BIO.LOG  Udruženje za biološka istraživanja i zaštitu prirode BIO.LOG povodom 21. marta, Međunarodnog dana šuma, predstavilo je projekat “Značaj šumskih mrava u prašumama smrče i jele u Bosni i Hercegovini”, kojim nastoje aktivno raditi na zaštiti prirode u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Projekt, koji finansira Fondacija Rufford, promovisanjem održivog razvoja i zalaganjem za održivo korištenje šuma ima za cilj skrenuti pažnju javnosti na značaj šuma i šumskih staništa u očuvanju izvora pitke vode u BiH.

“Ove godine želimo skrenuti pažnju javnosti na značaj šuma u očuvanju izvora pitke vode u Bosni i Hercegovini. Pored toga što su šume značajne za održavanje vodnog režima i sprečavanje bujičnih poplava, šume su također i rezervati u kojima se nalazi 80 posto biodiverziteta na planeti”, kazao je Adi Vesnić, ispred udruženja BIO.LOG.

Članovi ovog udruženja danas su kroz podjelu edukativnog materijala na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu nastojali ukazati na značaj šuma u očuvanju životne sredine.

“Kroz podjelu edukativnog materijala i sadnica smrče i bora želimo naglasiti važnost značaj šuma u očuvanju prirode, prije svega, očuvanju divlje prirode i antropogenih staništa”, dodao je Vesnić.

Kada je riječ o problemima šumarstva u BiH, Vesnić tvrdi da je najveći problem zasigurno bespravna sječa šuma i ističe važnost što skorijeg donošenja zakona o šumama na nivou FBiH kako bi se šumarstvo, kako je kazao, što bolje regulisalo.

Udruženje BIO.LOG okuplja mlade istraživače i studente koji aktivno rade na području bioloških istraživanja i zaštite prirode u Bosni i Hercegovini.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top