Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Ukinuta upotreba termina BHS jezik u školama u Sarajevu

Ukinuta upotreba termina BHS jezik u školama u Sarajevu

Iz Ministarstva su svim školama uputili instrukciju naglašavajući da uvažavaju odredbe novog Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju kojim je uređeno pisanje upotrebe jezika i pisma u nastavi.

Zakon propisuje broj zvaničnih jezika na kojima se može izvoditi nastava i drugi odgojno-obrazovni oblici rada, istovremeno utvrđujući i precizno njihove nazive. Tako Ministarstvo traži od rukovodioca svih osnovnih škola da osiguraju izvođenje nastave na jednom od tri zvanična jezika konstitutivnih naroda BiH, shodno slobodnom opredjeljenju roditelja/staratelja učenika.

Poručuju da se nastava može izvoditi samo na jednom od tri zvanična jezika, odnosno ili na bosanskom, ili na hrvatskom ili na srpskom jeziku. Naglašavaju da se izbor vrši u pogledu jezika, a ne nastavnog predmeta na kojem će se realizirati nastava proizilazi i da se izjašnjavanje roditelja može vršiti u odnosu na tri jezika konstitutivnih naroda u BiH.

“Shodno tome, nadležni organi škole mogu od roditelja u skladu sa Zakonom zahtjevati da se slobodno opredijele za izvođenje nastave i drugih oblika rada isključivo na jezicima koji su u zvaničnoj upotrebi u BiH”, poručuju iz Ministarstva obrazovanja KS.

Klix.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top