Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Humanitarni rad > UG Svitanje u saradnji sa SU Fair Play – podrška povratničkoj djeci

UG Svitanje u saradnji sa SU Fair Play – podrška povratničkoj djeci

Prisjetimo se, davne 2009. godine ekipa koju je činilo svega nekoliko volontera, a čiji su roditelji povratnici u istočnu Bosnu,  pokrenuli su humanitarni projekat pod nazivom „Dajte im razlog za osmijeh“. Danas, broj aktivnih volontera i nosioca projekta se znatno proširio, kao i sam projekat.

Projekat ima za cilj pomoći djeci povratnika u istočnoj Bosni, podstaći ih da budu bolji od najboljih, i naravno pokazati im da nisu sami i zaboravljeni.

Realizacija projekta podrazumijeva nekoliko koraka, a jedan od njih nastavljen je prethodni vikend.
Ekipa mladih aktivista, volontera, nosioca ovog projekta imala je zadatak da podijeli ostatak prikupljenog pribora povratnicima u istočnoj Bosni, konkretno Zvorniku.

Rukovodioci ovog projekta, zajedno sa volonterima, prvo su posjetili Memorijalni centar Potočari, gdje su poslušali predavanje, pogledali  film i posjetili  muzej. Emocije koje su se probudile prilikom posjete, dodatno je uzrokovao i hadžija Ibrahim Ibrahimović koji je odvojio svoje dragocjeno vrijeme, proveo nas kroz Memorijalni centar, podijelio svoje iskustvo sa nama i zamolio nas da nikada ne zaboravimo šta se to desilo u Srebrenici.

Nakon posjete Memorijalnog centra, ekipa se uputila u malo mjesto, smješteno uz samu granicu sa Srbijom, Drinjaču, i izvršila svoj zadatak, podjelu paketa djeci povratnika. Veselilo nas je ponovo vidjeti ta poznata lica, ponovo uzrokovati iste osmijehe i uručiti im pakete sa školskim priborom. Svaki paket je bio bogato spakovan, te je svako dijete dobilo sve što mu je potrebno za uspješnu novu školsku godinu. Naravno svjesni su, a i sam efendija je spomenuo, mi smo tu da budemo njihov  vjetar u leđa, da znaju da uvijek imaju nekoga ko misli na njih, bori se za njih.

Podršku projektu dalo je i Sportsko udruženje Fair Play koje je organizator Malonogometne lige Fair Play čiji je osnivač bilo Udruženje Svitanje. Naime, nije to liga kao ostale, kreirana su posebna pravila, a neka od njih su ta da za svaki prekršaj osoba,  koja je uzrok istog,  mora da uplati određeni iznos novca. Zahvaljujući tim uplatama, kao i samoj donaciji malonogometne lige, uspjeli smo realizovati i podjelu paketa u ovom dijelu istočne Bosne. Naravno pored SU Fair Play, zahvalnost pripada i svim dobrim ljudima koji su se odazvali, podržali akciju i donirali onoliko koliko je bilo u njihovoj moći.  A hadis kaže „Onaj ko učini koliko trun dobra, vidjet će ga..“

Veoma je važno naglasiti da su nam se i u ovoj akciji pridružili najmlađi članovi Izviđačkog odreda „Sebilj“, koji su dali svoj nesebičan doprinos i ovo hairli djelo učinili još ljepšim, toplijim i većim.

Vrijedna ekipa se nakon podjele uputila i na sami vrh grada na Drini, u Kušlat Džamiju, gdje su obavili namaz. Kiša, tmurno vrijeme i vjetar nisu spriječili mladu ekipu da posjeti džamiju, kao ni vodiča, koji je objašnjavao kako i na koji način su dolazili do džamije, koliko je bilo prepreka prilikom njene gradnje i kako su se nosili sa njima, ali uz Allahovu dž.š. pomoć a onda i njihovu želju, ova ljepotica ponosna prkosi sa ruba stijene.

Džamija se smatra jednom od najstarijih u Bosni i Hercegovini, a radi se o jedinstvenom objektu izgrađenom u ranom osmanskom periodu u 15. stoljeću, između 1460. i 1480. godine. U prošlosti, džamija je bila popularno mjesto, ne samo za vjernike, nego i za putnike, namjernike.

Džamija, do koje se može doći samo pješačenjem, kroz šumu i to uskim putem, porušena je tokom agresije na BiH 1993. godine, kao i brojne druge džamije i mektebi u Podrinju, a danas je obnovljena, otvorenih vrata, za sve one iskrene vijernike, koji odluče potražiti svoj mir baš u njoj.

Za Akos.ba pripremila: Emina Kahvić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top