Humanitarni rad

Udruženje Svitanje organizovalo donatorski iftar za projekat “Dajte im razlog za osmijeh”

Povodom desetogodišnjice projekta “Dajte im razlog za osmijeh” održan je donatorski iftar pod nazivom “Jedan iftar za jedan ruksak”, na kojem su prikupljana sredstva za realizaciju narednog projekta usmjerenog za povratničku djecu iz manjeg bh. entiteta.

Predsjednik Udruženja “Svitanje” Adnan Ljevo istakao je značaj ovog projekta koji ima za cilj kontinuiranu brigu o povratnicima u manji bh. entitet. Ljevo je također dodao da je ovaj projekat rastao iz godine u godinu te da u budućnosti očekuje da će i u narednom periodu javnost prepoznati značaj ovog projekta.

Rabija Mehmedović kao dugogodišnji koordinator projekta istakla je da deset godina predstavlja dug period u kojem je izmamljeno na hiljade dječijih osmijeha. Kako je istakla, ovaj projekat iz godine u godinu poprimao je novu dimenziju, a tako je bilo i tokom ove godine kada je u sklopu projekta održan i konkurs pod nazivom “Moj bosanski jezik”, koji je u konačnici završen sa dolaskom najboljih učenika iz manjeg bh. entiteta na sedmodnevni raspust u Sarajevu.

Latif Moćević je prisutne počastio učenjem ilahije te tom prilikom pohvalio ono što Udruženje Svitanje radi.

Podsjećanja radi, projekat “Dajte im razlog za osmijeh” zamišljen je kao projekat podrške povratničkoj djeci pri polasku u novu školsku godinu. Prva podjela ruksaka sa školskom opremom realizirana je prije deset godina kada je projekat započeo sa 45 ruksaka, a do sada je podijeljeno njih nekoliko hiljada.
U novoj školskoj godini Udruženje “Svitanje” nastaviće sa aktivnostima usmjerenim prema povratničkoj populaciji.

Inače, u proteklih deset godina karavana zvana „Dajte im razlog za osmijeh“ obišla je skoro svako povratničko mjesto širom Bosne i Hercegovine, gdje je podijeljeno ukupno 5050 kompletno opremljenih ruksaka. U Edukativnom centru u Novoj Kasabi, opremljena je sala za tjelesni odgoj, te kabinet za hemiju. Zvornička djeca su dobijala bajramske paketiće, a djeca iz Rogatice, Srebrenice, Bratunca, Konjević Polja, Prijedora, Bosanskog Šamca i Kotor Varoši su imali priliku da u Sarajevu provedu nezaboravne trenutke tokom zimskog raspusta.

Udruženje Svitanje se zahvaljuje svima koji su svojim novčanim donacijama te kupovinom iftara podržali ovaj projekat a posebnu zahvalnost dugujemo BBI banci koja je pokazala svoju društvenu odgovornost vrijednom donacijom koja će, zajedno sa ostalim prikupljenim sredstvima biti usmjerena u ovogodišnji projekat.

svitanje.ba

Povezani članci

Back to top button