Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Udruženje Prosvjetitelj Srebrenica obilježilo 25 godina rada

Udruženje Prosvjetitelj Srebrenica obilježilo 25 godina rada

Za Udruženje “Prosvjetitelj” protekla dva dana su bila posebno svečana. Osim što je obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine, “Prosvjetitelj” je obilježio i 25 godina od osnivanja.

Prije tačno 25 godina, 1993. godine u Srebrenici u vrijeme najveće krize nastalo je udruženje koje će punih 25 godina raditi za dobrobit zajednice. Danas je to udruženje koje radi širom Bosne i Hercegovine (više od 30 aktivnih općinskih timova), i dijaspore. Pravno registrovano Udruženje djeluje u Švicarskoj, Danskoj, Australiji, a u SAD-a djeluje kao tim članova.

U subotu, 24. 11. u punoj sali Bosanskog kulturnog centra u Kalesiji održana je Skupština “Prosvjetitelja” povodom Dana državnosti i 25 godina postojanja i djelovanja Udruženja. Bila je to prilika da se članovi i gosti koji su došli iz cijele BiH, ali i iz dijaspore podsjete na mali dio onoga što je Udruženje radilo u proteklom periodu.

Nakon proučenog ašereta i intoniranja državne himne prisutni su pogledali film o Udruženju “Prosvjetitelj”. Ilahijama i kasidama prisutne su počastili Mustafa Isaković, posebno emotivno je bilo izvođenje Devet heroja, i Muhamed Gagulić, a monologom Adnan Mujaković. Na rahmetli Aliju Izetbegovića te devet narodnih heroja posjetili su i polaznici Prosvjetiteljevog Edukativnog centra iz Živinica. Svoje obraćanje imali su Zlatni ljiljan Ibrahim Jahić Čiko i Elvis Gogić, predsjednik Udruženja.

“Prosvjetitelj” tradicionalno dodjeljuje Zlatne plakete istaknutim ličnostima, fizičkim i pravnim licima za doprinos u afirmaciji vjere islama, države Bosne i Hercegovine te Bošnjaka. Plakete su uručili predsjednik Udruženja Elvis Gogić te trojica Zlatnih ljiljana Ibrahim Jahić, Amir Ismić te Muharem Sinanović.

Plakete su dobili sljedeća pravna i fizička lica: Islamska zajednica, Muftijstvo tuzlansko; Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH; Savez bošnjačkih nevladinih organizacija Bosne i Hercegovine; Sedma muslimanska viteška oslobodilačka brigada; Udruženje boraca “Crni labudovi”; Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama; Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci; Humanitarna organizacija Hasene; Malonogometni klub Calp Zenica; Streljački klub “Target” Zenica; Mevludin ef. Hrnjić; Senad Kruško; Arif Oruč i dr. Elmir Jahić.

Izaslanik muftije tuzlanskog dr. Mensur Husić čestitavši Dan državnosti BiH i 25. godišnjicu osvrnuo se na rad Udruženja, rezultate koji su postignuti, ali i na dugogodišnju saradnju sa Islamskom zajednicom.

Uručena je i nagrada za osvojeno prvo mjesto za literarni konkurs koje je raspisalo Udruženje “Prosvjetitelj” povodom Dana državnosti i 25. godišnjice postojanja. Treba istaći da je konkurs bio izuzetno uspješan te da je pristiglo 45 radova kako iz BiH, tako i iz dijaspore. Zlatna plaketa i 1000 KM je uručena Amiru Mustafiću iz Vogošće za priču Almasine cipele.

Za kraj manifestacije recital je imao član Udruženja Vehbija Ibrahimović.

U nedjelju, na Dan državnosti u Tuzli Sektor za afirmaciju žene muslimanke u društvu Udruženja “Prosvjetitelj” organizovao je Skupšinu povodom Dana državnosti i 25 godina postojanja. Ovo je sektor koji je dao veliki doprinos u radu Udruženja “Prosvjetitelj”, a to se vidjelo i na ovoj manifestaciji. Prisutne članice i gošće imale su priliku pogledati rad ovog sektora i Udruženja općenito.

Prisutnima su se obratile Hasiba Saračević, generalna koordinatorica Sektora za afirmaciju žene muslimanke u društvu te Emina Hajdarević, zamjenica koordinatorice.

Posebnu draž dali su najmlađi koji su izvodili recitale, ilahije i kaside.

I na Skupštini ženskog sektora dodjeljene su Zlatne plakete. Priznanja za svoj rad i doprinos Udruženju i bosanskohercegovačkom društvu dobile su: Mersiha Numanović, Sabiha Hodžić te Begija Smajić, prvi zastupnik u Skupštini manjeg bh. entiteta.

Dodjeljene su i nagrade za drugo i treće mjesto za literarni konkurs. Priznanje za drugo mjesto i nagradu u iznosu od 500 KM dobila je Dženita Hrnjičić iz Sarajeva za priču Lijepa vijest te Adela Jašarević iz Zvornika za treće mjesto i nagradu u iznosu od 300 KM za priču Udruženje “Prosvjetitelj-Muallim”.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top