Vijesti iz zemlje

Udruženje „Mladi muslimani“ organizovalo tribinu o odgoju

Odgoj djece u je fundamentalno pitanje: roditelja, porodice, rodbine, džemata i ummeta islama. Udruženje građana „Mladi muslimani“ njegujući istinske vrijednosti, značajnu pažnju posvećuje i segmentu odgoja djece i mladih, i svoje aktivnosti usmjerava u navedenom pravcu.

Značaj odgoja

Odgoj je proces formiranja čovjeka kao ljudskog bića, njegovih fizičkih, intelektualnih, moralnih, estetskih i radnih osobina. Nema sumnje da je odgoj djece ili odgoj novih generacija velika odgovornost i teret koji zajednički trebaju nositi, prije svega roditelji a sa njima i sve društvene ustanove čija je zadaća odgoj i obrazovanje djece i omladine. Na plećima mladih će biti ponesen amanet budućnosti društva, ali na putu njihovog odrastanja, sazrijevanja, ih prate njihovi roditelji i učitelji. Oni svakodnevno rade jedan od najodgovornijih poslova u društvu. Odgajaju mlade generacije, pripremaju ih za budućnost, a plodove svoga rada će vidjeti u godinama koje slijede.  Kada gledamo u budućnost, mogu se vidjeti brojne neizvjesnosti o tome kakav će svijet biti, i u kakvom će svijetu živjeti djeca i mladi današnjice. Međutim, ono u što treba biti siguran jeste da investiranje u izgradnju čovjeka jeste ključ opstanka „održive budućnosti“, u kojoj će čovjek biti čovjekom. Na putu razvoja prema temeljnim promjenama koje su prisutne danas, i koje nas čekaju u budućnosti, odgoj treba da odigra glavnu ulogu. Odgoj je „snaga budućnosti“ i najmoćniji instrument u formiranju ličnosti

Shodno navedenom, udruženje ”Mladi muslimani” 30. oktobra je u svojim prostorijama organizovalo tribinu pod nazivom “Kako odgajati djecu i mlade danas” a gost, uvodničar na tribini bio je prof. dr. Nusret Isanović.  Profesor Isanović je ovom prilikom naglasio da je pitanje odgoja djece i omladine danas suštinsko pitanje opstanka, te da svaki pojedinac, svaka porodica treba težiti što kvalitetnijem odgoju potomaka, upravo zbog brojnih izazova koje moderno vrijeme donosi. Također, stavljen je akcenat na osnovnim moralnim i etičkim principima, te principima vjere koje su osnova i baza za svaki odgoj.

Predavanje je bilo na opću korist i zadovoljstvo, te je rezultiralo očitim interesovanjem i brojnim pitanjima prisutnih te diskusijom, što je dakako bila povratna informacija udruženju „Mladi muslimani“ o uspješnosti navedene tribine.

Neizostano je spomenuti kako je ovo bila tek prva tribina u seriji planiranih predavanja, koje će organizirati Udruženje, na temu odgoja i vaspitanja omladine.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Povezani članci

Back to top button