Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Udruženje Kiyader na IUS-u paketima obradovao mališane iz domova za nezbrinutu djecu

Udruženje Kiyader na IUS-u paketima obradovao mališane iz domova za nezbrinutu djecu

Hol Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) danas je bio mjesto gdkje su došle na desetine mališana iz domova za nezbrinutu djecu iz Zenice i Tuzle kojima je humanitarno udruženje Kiyader dodijelilo pakete, javlja Anadolu Agency (AA).

Kiyader je poklone dodijelio uz sponzorstvo Uprave vjerskih poslova Republike Turske (Diyanet) i Fondacije Diyanet preko Ureda za vjerska pitanje u ambasadi Republika Turske u BiH.

Yucel Ogurlu, rektor IUS-a i jedan od osnivača Kiyadera podsjetio je kako humanitarno udruženje provodi aktivnosti na davanju pomoći, redovnoj posjeti jetimima, dodjeli kurbana te pomoći porodicama u stanju socijalne potrebe.

“Ovo udruženje osnovali smo prije šest godina u Istanbulu. Bilo nas je oko desetak prijatelja. Počeli smo pomagati učenike i studente koji su bili u dijaspori. Kroz ovih šest godina dali smo preko 650 stipendija. U Africi, u Gani smo otvorili osnovnu i srednju školu. Konstantno, u četiri različite države smo organizovali klanje kurbana. Imali smo organizaciju za nezbrinutu djecu u Azerbejdžanu. Ovdje pokušavamo raditi sa našim volonterima, da pomognemo institucijama za nezbrinutu djecu, da pomognemo materijalno, ali svakako da budemo jedna moralna podrška. Danas smo ovdje završili jedan od najvećih projekata koji smo uradili ovdje u BiH”, naglasio je Ogurlu.

Ataše za vjerska pitanja u ambasadi Republike Turske u BiH Hasan Atli mališane iz Zenice i Tuzle nazvao je “najdražom, najboljom i najuspješnijom generacijom”.

“Drago nam je što ste ovdje sa nama djeco, nadam se da ste zadovoljni. Želim reći da mi sve aktivnosti, svu pomoć koju radimo BiH radimo iz jednog razloga – da zaslužimo milost Allaha, mnogo vas volimo i uvijek ćemo biti uz vas, dok god Turska i BiH žive, uvijek ćemo biti zajedno”, istakao je Atli.

Paketi pomoći, odnosno odjeća za mališane, djevojčice i dječake, puno znače, rekao je direktor Javne ustanove (JU) “Dom porodica” u Zenici Branislav Dilber.

Dodao je kako je u Sarajevo današnjim povodom autobusom doputovalo 45 djece, jer se druga grupa trenutno nalazi u Italiji.

“One najmanje bebice ipak nismo doveli ovdje, inače ukupno ima 97 djece. Upoznat sam sa ovim nekoliko mjeseci, bio bih možda sretniji da su bili svi ovdje, ali oni će dobiti pakete. Jako je dobar momenat za ovo, ovo je jedna velika radost i za mene i za djecu. Ovo znači puno, mi smo javna ustanova ali je veliki objekat, skupi su troškovi održavanja i sigurno ne možemo priuštiti sve što treba jednom djetetu, da nije donatora tipa ove organizacije, teško bi. Ljudi su senzibilni, imamo mnoge organizacije gdje pišemo projekte. Moramo i sami mnogo djelovati i lobirati, mislim da su i ranije su iz Kiyadera imali kontakte sa nama i dalje pozivam na saradnju koja ne mora značiti da se treba nešto donijeti: lijepa riječ, igra, provedeno vrijeme vrijedi i nama i djeci”, istakao je Dilber.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top