Kultura i tradicija

Udruženje ‘Isa-beg Ishaković’ raspisalo konkurs za studentske radove o osnivaču Sarajeva

Sa ciljem podizanja svijesti o liku i djelu Isa-bega Ishakovića, Udruženje za zaštitu kulturne baštine "Isa-beg Ishaković" poziva sve studente da učestvuju na internacionalnom konkursu "O kulturno-civilizacijskom doprinosu Isa-bega Ishakovića u našoj prošlosti".

Konkurs je otvoren od 1. februara do 3. marta do 12.00 sati.

Kako se navodi u saopćenju Udruženja, ovaj vremenski period uzet je i simbolično za provedbu konkursa jer je vakufnama Isa-bega Ishakovića, dokument koji daje vjerodostojne podatke o osnivanju Sarajeva, napisana u mjesecu džumadel-ula 866. godine, tj. između 1. februara i 2. marta 1462. godine, i prvi je pisani dokument o graditeljskoj djelatnosti na ovim prostorima.

Radove mogu prijaviti svi studenti javnih i privatnih univerziteta i fakulteta. Tri najbolja rada će biti nagrađena novčanim nagradama. Prva nagrada iznosi 800 KM, druga 600 KM, a treća 400 KM.

Predsjednik Udruženja Armin Čelik navodi da su prije dvije godine realizirali sličnu aktivnost sa srednjoškolcima. Prošle godine su za građane Sarajeva, Bosne i Hercegovine i Novog Pazara priredili Izložbu “Utemeljitelj”.

– S druge strane, Isa-beg Ishaković bi trebao biti inspiracija svima onima koji pretendiraju biti državnici, političari, poduzetnici, graditelji i humanitarci. Posebno bi oni koji djeluju u tom smislu iz Sarajeva trebali imati prepoznatljivu nit u svome poslu koja ih veže za Isa-bega i način na koji je on gledao u budućnost, gradio, darivao i vodio. To je historijski kapital koji je uistinu rijedak. To su ličnosti koje su mijenjale tok povijesti. Bez Isa-bega Skoplje ne bi bilo Skoplje, Novi Pazar ne bi bio Novi Pazar, niti bi Sarajevo bilo Sarajevo. Balkanski prostor bez njihovog pečata bi izgledao sasvim drugačije – kazao je Čelik, navodi se u saopćenju.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button