Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Učestvuje 17 izlagača: Otvoren Ramazanski festival knjige u Sarajevu

Učestvuje 17 izlagača: Otvoren Ramazanski festival knjige u Sarajevu

Na Trgu djece Sarajeva otvoren je tradicionalni 7. ramazanski festival knjige (RFK) na kojem su učešće uzeli isključivo bh. izdavači i knjižari, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema riječima organizatora, festival i ove godine nastavlja sa aktivnostima kao i prethodnih godina, a darivanje građana ostaje trajno opredjeljenje za ovaj i svaki budući.

Organizator festivala, direktor Izdavačke kuće “Connetcum” Ajet Arifi, izrazio je zadovoljstvo što imaju kontinuitet u organizaciji festivala.

“Ove godine imamo 17 izlagača što se tiče izdavača i imamo povećanje na bazaru rukotvorina, imamo oko 36 sitnih obrtnika koji izlažu svoje rukotvorine i prezentiraju građanima”, pojasnio je Arifi.

Nastavljaju i sa prikupljanjem knjiga za jednu biblioteku u BiH, slabostojeću sa knjižnim fondom, ali ovaj put su malo odstupili od toga i pomoć će biti uručena Gradskoj biblioteci Cazin.

“Ove godine smo malo odstupili od tog kriterija. Izabranili smo Gradsku biblioteku Cazin, nikada nijednoj biblioteci nije dovoljno knjigam uvijek treba više. Naša motivacija za Cazin je bila da na neki način građanim,a Sarajeva pokažemo kroz prezentaciju Cazina da u BiH imamo jednu općinu koja je tako dobro uređena, koja funkcionira poput mikrolokacije u naprednom zapadnom svijetu”, rekao je Arifi.

Kao i prethodnih godina, kako je kazao, bit će upriličena i besplatna podjela somuna. U sklopu Festivala napravljen je i kutak za djecu. Tu je, istakao je Arifi, najviše pomogao Ajdin Šahinpašić, vlasnik Izdavačke kuće za djecu “Malik books”.

“Mi se prvi put predstavljamo na Ramazanskom festivalu knjige. Drago nam je da smo uspjeli da djeci obezbiejdimo jedan kutak samo za njih. Dosad smo objavili 70 naslova. Mlada smo izdavačka kuća koja se isključivo bavi objavljivanjem dječijih slikovnica i radimo sve ono što je interesantno djeci uzrasta od 0-7 godina”, rekao je Šahinpašić.

Budimir Skoko iz Istočnog Sarajeva na Festivalu učestvuje od prve godine.

“Na Ramazanskom festivalu knjige smo od početka, već šest godina. Dosad smo bili zadovoljni posjetom. Organizacija je dobra, na zavidnom nivou, jedna od boljih što se tiče ovih otvorenih sajmova knjiga”, rekao je Skoko.

Na njegovom štandu se mogu pronaći domaći i svjetski bestseleri.

“Ima i klasika i sve ono što je najaktuelnije može se naći na našem štandu po povoljnim cijenama. Uvijek izađemo ususret zaljubljenicima knjige. Tako da smo na obostrano zadovoljstvo ovdje od početka ove manifestacije”, istakao je Skoko.

Među izlagačima je i Dragan Stupar iz Prijedora.

“Godinama dolazimo. Specifični smo po tome što nudimo veliki izbor antikvarnih knjiga iz svih oblasti. Tu su rijetke kolekcije sabranih djela Dostojevskog, Tolstoja, Čehova, Andrića, Ćopića, Meše Selimovića, Mirka Kovača, Ćamila Sijarića. Cijene knjiga će biti 20 posto povoljnije nego u knjižarama”, rekao je Stupar.

Zadovoljan je interesovanjem građana, kada su u pitanju svi ranije organizovani festivali.

“Sarajevo i Banjaluka su u BiH najveći gradovi i ako tu nema prodaje knjige mislim da onda nemamo šta tražiti. Ima posla, dolaze ljudi, interesuju se”, pojasnio je Stupar.

Ramazanski festival knjige otvoren je na platou ispred BBI centra u Sarajevu i trajaće do 3. juna.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top