Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Učešće dijaspore: Norveška delegacija na 10. jubilarnom SBF-u

Učešće dijaspore: Norveška delegacija na 10. jubilarnom SBF-u

Ovogodišnjem jubilarnom Sarajevo Business Forumu prisustvovala je i delagacija bosanskohercegovačkih poduzetnika iz Norveške, predvođena ambasadorom Nedimom Makarevićem.

Pored amabsadora Makarevića, koji se također obratio na panelu, poduzetnici iz Norveške imali su i svog panelistu, koji je govorio o temi “Bosanskohercegovačka dijaspora kao važan faktor za saradnju između Bosne i Hercegovine i zemalja domaćina”.

Čvrsta veza

Boravak norveške delegacije u Sarajevu smo iskoristili za razgovor o značajnom uspjehu. Naime, u 2018. godini ostavaren je veliki skok u izvozu iz Bosne i Hercegovine u Norvešku. Činjenica je da su Bosna i Hercegovina i Kraljevina Norveška udaljene i različite zemlje, ali su također prijateljske zemlje iznimnog potencijala, što može ići u prilog razvoju ekonomskih odnosa između ovih dviju zemalja. Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj, Nedim Makarević, ističe kako je izvoz u protekloj godini povećan za gotovo 30%.

Ambasador Makarević navodi kako je jedan od ciljeva djelovanja ujediniti pojedince u kvalitetan tim i time poboljšati bilateralnu trgovinsku razmjenu između matice Bosne i Hercegovine i Norveške „Imamo jake pojedince, u raznim segmentima društva, ali je problem društva djelovati kao tim. Stoga, pojedince, koji su iznimno sposobni u svojim oblastima, želimo ujediniti u djelovanju, kako bismo doprinijeli i Norveškoj i Bosni i Hercegovini.“

Član norveške delegacije, gospodin Dragi Dizdar navodi kako dolazak ambasadora Makarevića smatra preduslovom udruživanja bosanskohercgovačkih poveznica „Stvari su se posložile i mi smo se kroz jači strukturali rad okrenuli prema poslovnoj saradnji sa Bosnom i Hercegovinom. Lično sam u biznisu već 12 godina i preko određenih kompanija smo već plasirali preko 20 000 eksporta. To je jedan urnek koji se može kopirati u svim segmentima. Moram kazati da je potencijal daleko veći, što znači da bismo izvoz mogli značajno povećati. U tekućnoj godini ćemo raditi na tri konkretna projekta. Prvi je da dovodimo norveške specijaliste u IT-u, koji žele napraviti firmu u Bosni i Hercegovini. Zatim, nastojimo plasirati postojeće norveške proizvode na tlo Bosne i Hercegovine, i istovremeno kod domaćih kompanija želimo napraviti ugovore kako bi plasirali proizvode na norveško tržište. Sve ćemo uraditi na jačanju relacije Bosna i Hercegovina – Norveška, jer imamo dovoljno pameti i ideja. Veoma je važno da mi ne izgubimo bosanskohercegovačku dijasporu, da izgrađujemo čvrst međuodnos, a ujedno i identitet kod novih generacija.“

Gospodin Mujo Hamzić, predsjednik Upravnog odbora Norveško – bosanskohercegovačke komore, je kazao da su ključni faktor za povećanje izvoza iz Bosne i Hercegovine u Norvešku poruke koje su kazane na SBF-u, poruke ohrabrenja, poruke u kojima je Bosna i Hercegovina u fokusu „Ove poruke ukazuju na političku, ekonomsku stabilnost, to daje garanciju onima koji žele investirati, da je sigurno, da postoji potencijal i da se treba investirati. Naši poduzetnici ima kvalitetan trend rasta i izvoza iz Bosne i Hercegovine. Mi ćemo dosadašnji asortiman izvoza nastojati povećati ali i tražiti nove partnere za saradnju. Već smo na ovom SBF-u uspostavili određene kontakte, nastojat ćemo da komunikaciju ostvarimo, u cilju investicija. Naš je cilj da sve ono što se investira ima izvozni karakter, da se otvaraju radna mjesta i stvara dohodak za državu. Očekujemo podršku od organa koji su na čelu države, očekujemo da administrativo olakšaju izvoz u Norvešku i nadamo se da će ti trendovi rasti. Kada smo formirali naše poslovno udruženje u Norveškoj, cilj je bio međusobno povezivanje. Drugi korak je bila uspostava komunikacije s Bosnom i Hercegovinom. Primarni cilj za predstojeći period jeste da uspostavimo vezu između privrednih kompanija koje su Švedskoj, Danskoj, Finskoj, Engleskoj, a čiji su vlasnici Bosanci i Hercegovci, kako bi zajednički mogli nastupati na svim tržištima i kako bismo mogli koristiti prednosti, jer poslujemo na specijalnim tržištima, i kako bismo naše iskustvo mogli prenijeti u Bosni i Hercegovini“ –  zaključuje Hamzić.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top