Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Učenici Gazijine medrese vrsni sportisti: Iz medrese u FK Željezničar

Učenici Gazijine medrese vrsni sportisti: Iz medrese u FK Željezničar

Različiti autoriteti u sportu godinama prepoznaju talente u našim medresama/ Velika uloga profesora sporta koji imaju ulogu i odgajatelja

Iako se medrese ne fokusiraju na prepoznavanje sportskih talenata među učenicima, svake godine se u jednoj od bh. medresa otkrije po nekoliko talenata u različitim sportskim disciplinama. Ove godine u Gazi Husrev-begovoj medresi dva učenika su prepoznati kao veliki potencijal na bh. sportskoj sceni.

Na Međunarodnom karate turniru „Rama open 2016.“ koji je održan 15. oktobra u Prozoru, Asim Ćeman učenik IIIa odjeljenja Gazijine medrese, osvojio je prvo mjesto u kategoriji borbe juniori do 76 kg. Da je riječ o talentovanom sportisti potvrđuje i činjenica da je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo proglasilo Asima Ćemana perspektivnim sportistom. Atletski savez Kantona Sarajevo i ove godine organizirao je Jesenski kros 2016. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta kantona Sarajevo na kojem je Ferid Avdović, učenik IVb odjeljenja Gazijine medrese, osvojio treće mjesto u konkurenciji učenika trećih i četvrtih razreda srednjih škola Kantona Sarajevo.

Iz Medrese u FK Željezničar

Ove godine svoj talent u nogometu potvrdio je i prošlogodišnji maturant Gazijine medrese Ahmed Fehrić, trenutno student Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, koji je dobio priliku da igra za mladi tim Fudbalskog kluba Željezničar. “Kada sam došao u medresu nisam imao viziju da treniram ozbiljno. Profesor Dervišević je kroz par časova uvidio da imam određen talent u fudbalu. Predložio mi je da treniram. Bio mi je velika podrška i radio je sa mnom određene treninge. Odveo me u fudbalski klub Bosna i upisao me. Odmah su me prebacili u kadete, iako sam bio dvije godine mlađi od ostalih igrača. Kroz pola godine postao sam i kapiten ovog tima. Tu sam proveo četiri godine, a trenutno sam junior u FK Željezničaru. Odlučio sam se baviti sportom i to je jedan moj put od medrese do fakulteta za sport“, kazao nam je Fehrić. “Kada je bio u FK Bosna pitao sam njegovog trenera koliko vrijedi Ferić. Odgovorio mi je da vrijedi kao pola kluba“, kazao nam je Omer Dervišević, koji preko dvadeset godina radi kao profesor sporta u Gazi Husrev-begovoj medresi.

U ovom periodu s učenicima je osvojio preko stotinu medalja, pehara i priznanja, a neki od učenika su nastavili karijeru kao profesionalni sportisti. Ono što brojni učenici ističu za profesora jeste njegova odgajateljska uloga, u kojoj im kao roditelj pokušava ugraditi osnovne moralne vrijednosti te ukazati da dobri sportisti moraju biti prvenstveno moralni i dobri ljudi.

Prvaci i viceprvaci

“Sjećam se čak prve medalje koju je u atletici za medresu osvojio Eldin Smajević. Medresa je vjerovatno jedina škola u Sarajevu koja je bila uključena u skoro sva sportska takmičenja u Kantonu Sarajevo. Imamo trenutno učenike koji se takmiče i u vožnji kajakom. Spomenuti reprezentativac Ćeman, koji je dobio status perspektivnog sportiste, prvak je Balkana u karateu. On je vrhunski učenik, ima sve petice, što se priželjkuje u medresi, odnosno da učenik dobar u sportu ima i primjerno vladanje uz odlične ocjene. Ferid Avdović je jedan od rijetkih koji niže uspjehe u atletici svake godine. Najveća dostignuća u oblasti sporta trenutno je postigao učenik trećeg razreda Eldin Kasumović. On je viceprvak svijeta u jiu-jitsi, prvak Balkane i Evrope. Također, nosilac je crnog pojasa. Određene učenike podučavamo i streljaštvu, uglavnom kada je period takmičenja pred Dan škole, a neki učenici su uključeni i u klubove“, kazao je profesor Dervišević.

Trenutno je učenicima zanimljiva i teretana, koja se nalazi u zgradi medrese, stoga se Dervišević nada da će se uskoro učenici okušati i u ovom sportu. Vrijedi istaći da Dervišević nastoji učenicima obezbijediti i termin na bazenu. Ovo je posebno važno s obzirom da je nepojmljivo da postoje učenici i učenice medrese koji u toku četverogodišnjeg školovanja u glavnom gradu nisu naučili plivati ili barem posjetili jedini olimpijski bazen u našoj državi. Također, bilo bi inovativno da Gazijina medresa osnuje svoj streljački klub, s obzirom na mogućnosti treninga na Jarčedolima kao i važnosti ovoga sporta u islamskoj tradiciji.

Cijeli tekst u Preporodu od 1. novembra

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top