Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Učenici Gazi Husrev-begove medrese gosti na centralnoj mevludskoj svečanosti u Goraždu

Učenici Gazi Husrev-begove medrese gosti na centralnoj mevludskoj svečanosti u Goraždu

U Goraždu je sinoć (petak, 1. decembar) u prepunoj džamiji Kajserija upriličena centralna mevludska svečanost povodom 12. rebiul-evvela, dana kada je rođen Allahov poslanik, Muhammed, a.s.

Nakon jacije namaza, program su izveli članovi hora Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva, koji su odličnim programom razgalili duše prisutnih imama, vjeroučitelja i ogromnog broja džematlija koji su zaista uživali u ovom odlično pripremljenom i izvedenom mevludskom programu.

Tokom svečanosti prisutnima se kratko obratio goraždanski muftija, Remzija ef. Pitić, koji je najavio i svog gosta iz Sarajeva, uvaženog hafiza i prof. Mensura Malkića, inače direktora GHB medrese i hatiba Begove džamije.

U svom nadahnutom izlaganju prof. Malkić je govorio o GHB medresi, podsjetio prisutne na velelepne poduhvate sultana Mehmeda el-Fatiha i časnog Gazi Husrev-bega, te je prisutnima naznačio važnost ljubavi prema Allahovom poslaniku Muhammedu, a.s., naglasivši bitnost našeg redovnog praktikovanja vjere, kao neopisivog dara Božijeg.

Inače, ovogodišnja kulturno – vjerska manifestacija ”Dobro nam doš'o” koju organizira Medžlis Islamske zajednice Goražde, počela je u petak, 01. decembra, džuma-namazom, na kojem je hutbu održao uvaženi mr. Muharem ef. Omerdić, dugogodišnji rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe pri Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Mr. Muharem ef. Omerdić je bio prisutan i na centralnoj mevludskoj svečanosti nakon koje su imami i gosti nastavili svoja druženja i korisne muhabbete.

Učenici Gazi Husrev-begove medrese su ovom svojom izvedbom pokazali da su vrijedni posebne pažnje i da se edukovanje mladih ljudi itekako isplati. Oni će sutra biti naša uzdanica, koja će, ako Bog da, baklju Allahove vjere i u budućnosti ponosno pronositi gdje god bili i šta god radili.

Program ove manifestacije nastavlja se mevludskim programima po lokalnim džamijama širom medžlisa IZ Goražde i samog Muftijstva, te korisnim kvizovima i literarnim natječajima u kojima će učestvovati učenici srednjih škola i polaznici mekteba sa područja Medžlisa i Muftijstva goraždanskog.

Za 10. decembar planiran je malonogomentni turnir polaznika mekteba, a par dana kasnije i promocija knjige ”Spoznaja, prva vrijednost islama”, čiji je autor: prof. dr. Rešid Hafizović. Ova promocija planirana je za 13. decembar, a održaće se u prostorijama Islamskog kulturno – obrazovnog centra u Goraždu.

U petak, 15. decembra u prostorijama Centra održaće se omladinsko druženje sa hafizom Farukom Obućom, sa kojim je portal Akos.ba među prvima i objavio intervju nakon njegovog položenog hifza.

Za Akos.ba pripremio: Admir Iković

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com