Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Ubicu sa Floride nije “terorista” iako je član paravojske bijelih neonacista

Ubicu sa Floride nije “terorista” iako je član paravojske bijelih neonacista

Vođa te grupe Džordan Džereb potvrdio je da je Kruz bio njihov član, javlja “Associated Press”. Takođe, Kruz je učestvovao u paravojnim vježbama koje je Republika Florida organizovala u Talahasiju.

Republika Florida na svojoj stranici navodi da im je kratkoročni cilj okupiranje urbanih sredina i regrutacija mladih bijelaca.

Džereb je pojasnio da je cilj njegove grupe učiniti Floridu etnički bijelom državom. Kaže da grupa održava “spontane nasumične demonstracije” te da se njeni članovi trude da izbjegnu pripadnost modernom svijetu.

Džereb dodaje da nije lično poznavao Kruza te da je ubica djelovao sam. Vođa nacionalista tvrdi da je samo Kruz odgovoran za ono što je učinio.

Džereb smatra kako je Kruz imao “problema sa djevojkom” te da datum napada nije slučajno odabran. Nikolas Kruz pobio je srednjoškolce na Valentinovo.

Podsjetimo, 19-godišnji Nikolas Kruz je u srijedu ušao u srednju školu “Mardžori Stonman Daglas” nedugo prije kraja predavanja i otvorio vatru na učenike i učitelje, otkrio je lokalni šerif Skot Izrael.

Kruz je pritvoren na temelju optužbi za 17 ubistava s predumišljajem, stoji na stranici šerifovog kabineta.

Kruz je bio naoružan puškom tipa AR-15 te imao nekoliko spremnika sa municijom kada se predao snagama bezbjednosti u susjednom stambenom području, otkrila je policija. Volio je oružje, a iz škole je izbačen zbog disciplinskih razloga, tvrde policija i bivši kolege.

Napadač je ušao u školu sa gas maskom, puškom, municijom i dimnim bombama, te aktivirao požarni alarm, zbog čega su učenici i zaposlenici iz učionica došli u hodnike, otkrila su dva američka senatora koji su upoznati s događajem.

Kruz se zatim pokušao uklopiti među učenike koji su bježali iz škole, ali primjećen je i uhapšen.

Index.hr

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top