Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U Zenici obilježeno 827. godina od nastanka Povelje Kulina bana

U Zenici obilježeno 827. godina od nastanka Povelje Kulina bana

„Povelja je izuzetno važan dokument za našu historiju, da vidimo koliko dugo BiH kao država postoji i da je tada već bila uređena država. Povelja govori o uređenoj državi koja je imala pisarsku radionicu, zvaničnu kancelariju vladara. Povelja govori i o bosanskom jeziku, jer je pisana na bosančici, i danas smo imali priliku da vidimo koliko nam je bosančica razumljiva kada je slušamo“, rekao je Mišanović  U organizaciji Foruma građana Zenica te BZK „Preporod“ Zenica održana je manifestacija obilježavanja 827. godišnjice nastanka Povelje Kulina bana kroz koju su prisutni imali priliku da se upoznaju sa značajem Povelje te značajem samog Kulina bana kao vladara, javlja Anadolu Agency.

Tvtrko Mišanović, predsjednik Foruma građana Zenica, rekao je kako Forum dva puta godišnje obilježava i potiče sjećanje na Kulina bana.

„Kao što znate, dva puta godišnje Forum građana Zenica obilježava sjećanje na Kulina bana, to su 8. april, godišnjica Bilinopoljske izjave, te 29. august kao Dan Povelje Kulina Bana. Ono što je specifično je da je 29. august sada i Dan Zeničko-dobojskog kantona i da naš rad o podizanju svjesnosti o važnosti Kulina bana, a i grad Zenica stipendije koje dodjeljuje naprednim studentima zove stipendijom ‘Kulin ban'“, rekao je Mišanović.

Dodao je kako se nada da će se i na inicijativu Foruma građana Zenica da se park kod istočne tribine stadiona Bilino polje, gdje se održala manifestacija i gdje se od 2003. godine nalazi spomen-ploča Kulina bana, preimenovati u park Kulina bana, pogotovo jer je to mjesto gdje je potpisana Bilinopoljska izjava te se i dio bulevara koji prolazi tim dijelom zove Bulevarom Kulina bana.

„Povelja je izuzetno važan dokument za našu historiju, da vidimo koliko dugo BiH kao država postoji i da je tada već bila uređena država. Povelja govori o uređenoj državi koja je imala pisarsku radionicu, zvaničnu kancelariju vladara. Povelja govori i o bosanskom jeziku, jer je pisana na bosančici, i danas smo imali priliku da vidimo koliko nam je bosančica razumljiva kada je slušamo“, rekao je Mišanović.

Dodao je kako je u maju delegacija Foruma građana Zenica imala priliku u Dubrovačkom arhivu da vidi primjerak Povelje Kulina bana te je napravljen manji dokumentarni film koji za cilj ima edukaciju najprije školske populacije djece, ali i svih ostalih građana. Mišanović je objasnio kako se u osnovnim i srednjim školama prvi školski čas svake školske godine posveti sjećanju na Kulina bana i da djeca od najmanjih uzrasta trebaju da uče o ovom vladaru.

Amna Sofić, predsjednica BZK „Preporod“ Zenica, rekla je kako je povodom obilježavanja godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana organizovana i likovna kolonija na tvrđavi Vranduk.

„Preporod petu godinu organizuje likovnu koloniju na temu stare Bosne, a vezana je striktno za godišnjicu i sjećanje na Povelju Kulina bana. Cilj nam je da prenesemo historijske elemente i motive i da sa tim motivima upoznamo mlađu populaciju i upoznamo sve sa hiljadugodišnjom historijom Bosne i Hercegovine, što znači da naša država nije nastala nedavno. Bosna i Hercegovina je zaista stara, a bez historije nema ni kulture te želimo da razvijemo patriotski osjećaj kod mladih“, rekla je Sofić dodavši kako su ovogodišnjoj koloniji prisustvovala i djeca iz JU za predškolski odgoj i obrazovanje koja su imala priliku da se druže sa umjetnicima i crtaju zajedno sa njima te je sa likovne kolonije izloženo 18 radova 12 autora iz Zenice, Konjica, Travnika, Vareša i Žepča te gostujućeg umjetnika iz Dubrovnika.

Današnjoj manifestaciji prisustvovali su brojni građani kao i predstavnici kulturnog i političkog života, a svi prisutni imali su priliku i da čuju kako izvorno zvuči Povelja Kulina bana kada se čita sa bosančice, pisma kojim je napisana.

Povelja Kulina bana pisana je 29. 8. 1189. godine na starobosanskom narodnom jeziku, a pisana je bosančicom. To je prvi bosanskohercegovački dokument upućen stranom vladaru, a potvrđuje državnost Bosne i Hercegovine u 12. stoljeću.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top