Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > U vremenu kada se institucije kulture u BiH gase, Islamska zajednica otvara hram knjige!

U vremenu kada se institucije kulture u BiH gase, Islamska zajednica otvara hram knjige!

Foto: ghb.ba Gazijina biblioteka sada sija u besprijekornom ruhu

 Piše: Mirnes Kovač

"S posebnim poštovanjem i zahvalnošću želim spomenuti dva čovjeka, koji su ispred našeg naroda u teškim vremenima stajali odvažno i hrabro gledali u budućnost: rahmetli predsjednika Aliju Izetbegovića i reisu-l-ulemu Mustafu Cerića. Danas se ispunio i njihov san da se ovoj najstarijoj biblioteci u našoj zemlji osigura mjesto dostojno njenog imena", poručio je na svečanosti otvorenja nove zgrade Gazi Husrev-begove biblioteke reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Mislio sam dugo da li da zapišem ovo svjedočenje. Sjećam se dobro ceremonije u dvorištu Gazi Husrev-begove medrese. Bilo je to 9. maja 1997. godine. Također, dobro mi je u memoriji ostala ploča od poliglasa, čini mi se, postavljena ispred okupljenih zvanica na drvenom držaču. Na njoj su bili ispisani: stavak iz Kur'ana: "Uči, čitaj u ime Gospodara tvoga koji stvara…" i tekst izreke Poslanika Muhammeda: "Na sudnjem danu mjeriće se tinta učenih i krv mučenika".

Odlomak iz vakufname

Uz to je stajao i odlomak iz vakufname velikog dobrotvora Gazi Husrev-bega. Kada je dovršio izgradnju Medrese 1537. godine, Gazi Husrev-beg je u svojoj vakufnami dao napisati sljedeće:

"Što preteče od troškova za gradnju, neka se za to kupi valjanih knjiga, koje će se upotrebljavati u spomenutoj medresi, da se njima koristi, ko ih bude čitao i da iz njih prepisuju oni, koji se bave naukom."  

Uz želje i potrebe to je bilo sve: Ideja i proklamacija za kamen temeljac da se na vakufskom zemljištu u ambijentu kod stare Kuršumlije izgradi Gazi Husrev-begova biblioteka. Svečanosti je prisustvovao i sam predsjednik, rahmetli Alija Izetbegović.

Kasnije sam čuo kako je Izetbegović došao na ceremoniju s uvjerenjem da Islamska zajednica ima negdje u "pričuvi" neki milion maraka kojim bi se mogao otpočeti tako veliki i ambiciozan projekat…

Opširnije na portalu AJB:

Suprotstavljanje osudi pamćenja

balkans.aljazeera.net

Video prilozi o otvaranju biblioteke:

{youtube}2MbRJYuLhek{/youtube}

{youtube}VlL4n3S7QAc{/youtube}

{youtube}viw0VqcYfxQ{/youtube}

{youtube}sUNkuxSE7Ww{/youtube}

{youtube}DQlxX-nc7Vk{/youtube}

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top