Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > U Turskoj pokrenuta velika humanitarna kampanja za Rohinja muslimane

U Turskoj pokrenuta velika humanitarna kampanja za Rohinja muslimane

 U Republici Turskoj pokrenuta je velika kampanja za prikupljanje humanitarne pomoći za ugroženu muslimansku manjinu u Mijanmaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Zamjenik turskog premijera Recep Akdag, direktor vladinog Ureda za vanredne situacije (AFAD) Mehmet Gulluoglu, predsjednik Turskog crvenog polumjeseca Kerem Kinik i predstavnici drugih nevladinih organizacija danas su predstavili kampanju “Arakan krvari, Turska pruža ruku pomoći“.

Na konferenciji za novinare u sjedištu AFAD-a u Ankari predstavljene su i brojne inicijative kojima Turska želi pomoći u zaustavljanju napada i zločina sa kojima su suočeni muslimani u mijanmarskoj regiji Arakan.

Humanitarna kampanja u Turskoj pokrenuta je danas, a zainteresirani građani te zemlje mogu sve detalje saznati na internet stranici “http://www.arakanasahipcik.org.“

Za prikupljanje pomoći za arakanske muslimane otvoren je humanitarni broj za sve mobilne operatere, kao i humanitarni žiro računi kod Ziraat banke.

Zamjenik turskog premijera Akdag istakao je kako je turska delegacija, sa ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom i prvom damom Turske Emine Erdogan, posjetila arakanske muslimane u Bangladešu i izvršila uvid u potrebe ugroženih izbjeglica iz Arakana.

On je neprihvatljivim ocijenio pasivnost međunarodne zajednice spram egzodusa koji proživljavaju muslimani u Mijanmaru, te je dodao da je Turska još jednom pokazala kako se brani savjest i obraz čovječanstva.

“Naredbu za pokretanje kampanje sam dobio od predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a slučaj prati i premijer Binali Yildirim. Pokrećemo veliku i ozbiljnu kampanju. Podrškom turske vlade s jedne i darežljivošću turskog naroda ćemo još jednom pružiti ruku pomoći našoj braći u Arakanu“, poručio je Akdag.

Akdag je podsjetio da turska diplomatska mreža odlučno radi na realizaciji prijedloga turskog predsjednika da se podignu kampovi i zbrinu arakanske izbjeglice u Bangladešu, te je dodao da za taj projekt treba dobiti i saglasnost vlade u Bangladešu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com