Vijesti iz svijeta

U Turskoj počelo fabričko testiranje prvog električnog voza domaće proizvodnje

Resorni ministar Varank istakao je kako je riječ o historijskom danu i podvigu turske industrije koja bilježi velike uspjehe na raznim poljima
Ministar industrije i tehnologije Republike Turske Mustafa Varank izjavio je kako je danas počelo fabričko testiranje električnog voza domaće turske proizvodnje koji bi do kraja godine trebao biti u upotrebi, javlja Anadolu Agency (AA).

U fabrici TUVASAS u Sakaryi počelo je testiranje vagona i kompozicije prvog turskog električnog voza koji je dizajniran i proizveden domaćim resursima.

Početku testiranja prisustvovali su turski ministri transporta i infrastrukture Adil Karaismailoglu i industrije i tehnologije Mustafa Varank.

Resorni ministar Varank istakao je kako je riječ o historijskom danu i podvigu turske industrije koja bilježi velike uspjehe u razvoju nacionalnih resursa.

“Uprkos pandemiji COVID-19, marljivi radnici su u maju na šine spustili turski električni voz koji danas počinje fabrička testiranja, a već u augustu će početi i testiranje na željeznici. Proizvodnja domaćeg električnog voza je ponos sa svakog aspekta“, kazao je Varank i dodao kako se ti električni vozovi u upotrebi očekuju do kraja ove godine.

Najavivši dodatna ulaganja u sektor željeznica, Varank je kazao da Turska želi vlastitim resursima podmirivati vlastite potrebe, ali i ući u red respektabilnih aktera na globalnom tržištu.

Ističući kako niti jedan uspjeh ne dolazi preko noći, Varank je kazao kako je nacionalna odbrambena industrija Turske primjer kako se dugoročnim i odlučnim planom izrasta u nacionalni ponos, a posebno zbog proizvodnje bespilotnih letjelica za potrebe turske vojske.

“Naš naredni cilj je proizvodnja domaćih kompozicija brzog električnog voza koji će se kretati brzinom većom od 200 kilometara na sat“, poručio je Varank.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button