Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > U Turskoj održan panel o Aliji Izetbegoviću: Bio je živa enciklopedija za svoju zajednicu

U Turskoj održan panel o Aliji Izetbegoviću: Bio je živa enciklopedija za svoju zajednicu

Na Univerzitetu Siirt u Turskoj u srijedu je održan panel na temu “Osmanlije, Bosna i Hercegovina i Alija Izetbegović”, javlja Anadolu Agency (AA).

Huseyin Kansu, bivši zastupnik u Parlamentu Turske, u svome izlaganju prisutnima kazao je da je prvi predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović bio, kako je rekao, “živa enciklopedija” za svoju zajednicu.

“Oni koji su učili iz njegove škole, koji su nešto naučili od njega, postali su dobre diplomate. Neki su postali političari, a neki naučnici. Alija je doprinio razvoju i stasavanju mnogih ličnosti jer je bio veliki mislilac”, kazao je Kansu.

Podsjetio je kako je Halida Izetbegović, supruga Alije Izetbegovića, tokom ratnih dešavanja u BiH privremeno boravila u Turskoj.

“Tokom ratnih dešavanja naša država joj je osigurala dva pripadnika obezbjeđenja. Kada bi joj nešto trebalo zvala bi nas. Mi smo odmah išli da joj pomognemo. Mi smo sebi dali zadaću da budemo na usluzi Alijinoj supruzi jer smo je smatrali starijom sestrom”, rekao je Kansu.

Istakao je kako im je supruga rahmetli Alije često pričala o životu prvog predsjednika BiH, izdvojivši jednu od zanimljivijih uspomena;

“Trebali smo se vjenčati 1946. godine. Sve smo pripremili dan prije svadbe, ali socijalistički režim je i mene i Aliju ali i mnoge naše prijatelje poslao u zatvor. Ja sam tada u zatvoru ostala tri mjeseca, a Alija tri godine. Alija je u martu 1949. godine izašao iz zatvora i tek onda smo se mogli vjenčati”, bila je samo jedna od uspomena koje je Kansuu ispričala supruge Alije Izetbegovića, a koju je on prenio učesnicima današnjeg panela.

Panelu su prisustvovali guverner Siirta Mustafa Tutulmaz, zamjenik rektora Univerziteta Siirt i veliki broj studenata.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top